Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Sen julklapp vid upphandling enligt LUF

JuridikNär julledigheterna är över är det inte många arbetsdagar kvar tills bestämmelserna i de nya 19:e kapitlen i LOU och LUF börjar gälla. Viktor Robertson, advokatfirman Kahn Pedersen, ger tips om några av de viktigaste sakerna som varje upphandlare bör tänka på inför den 1 februari. Han berättar om en försenad julklapp.

| 2022-01-03
Viktor Robertson, advokat och Senior Specialist vid advokatfirman Kahn Pedersen.

Skapa ditt eget förfarande – och skriv ut det i underlaget
När man läser förarbetena till de nya bestämmelserna kan man se att lagstiftarens avsikt varit att förenkla reglerna om så kallade icke-direktivstyrda upphandlingar så mycket som möjligt. Som en effekt av det har lagen rensats från många paragrafer, och varken det förenklade eller urvalsförfarandet syns längre till.

Även om det i framtiden finns en mycket stor frihet att utforma sitt eget förfarande, ska det alltid anges underlaget hur förfarandet går till i praktiken. Se därför över vilka ”standardförfaranden” som är relevanta för er att använda i framtiden och gå igenom era mallunderlag.

I samband med det kan det vara värt att ställa sig frågan om de mallar som finns i dag tillräckligt tydligt beskriver de förfaranden och tillvägagångssätt som ni vill använda. Om ni exempelvis alltid har för vana att använda begränsad kontroll behöver det i framtiden skrivas ut i underlaget, eftersom lagbestämmelsen om begränsad kontroll försvinner.

Ta även tillfället i akt att göra en allmän översyn av era mallar när ni ändå går igenom dem. Kanske finns det även andra delar som behöver uppdateras, exempelvis avsnitten om takvärden/takvolymer?

Håll koll på vad som tagits bort – men ändå gäller!
Som tidigare nämnts stryks majoriteten av förfarandebestämmelserna i de gamla 19 kapitlen. Det innebär däremot inte att det numera är fritt fram att göra hur man vill när det kommer till upphandlingar som inte omfattas av de direktivstyrda reglerna.

I förarbetena är regeringen nämligen tydlig med att många av de förfaranderegler som styrks ändå gäller för upphandlingar som genomförs enligt de nya 19 kapitlen, som en följd av de grundläggande principerna. 

Det gäller bland annat reglerna om hur man måste behandla anbudsgivare som deltagit i arbetet med själva upphandlingen och användandet av tilldelningskriterier.

För att inte råka göra fel i framtiden kan det därför vara värt att gå igenom de bestämmelser som stryks, för att inför framtiden hålla koll på vad som ändå gäller.

Gå igenom riktlinjer och policyer – ta till vara på nya direktupphandlingsgränser
En av de  nyheterna i de nya 19a kapitlen (direktupphandlingskapitlen) är de höjda direktupphandlingsgränserna.

Till att börja med höjs den generella direktupphandlingsgränsen till 700 000 kronor för LOU och till 1 200 000 kronor för LUF. Detta gäller för alla varor, tjänster och byggentreprenader.

Dessutom höjs direktupphandlingsgränsen till hela 7 701 675 kronor för tjänster som omfattas av den nya bilaga 2, för sociala och andra särskilda tjänster. Det innebär att det i framtiden är möjligt att direktupphandla exempelvis förmedling av läkare och vårdpersonal, hotell och restaurangtjänster och juridiska tjänster till detta belopp.

För att inte gå miste om de nya utvidgade möjligheterna att direktupphandla till högre värden kan det vara viktigt för varje upphandlande organisation att gå igenom de egna interna policyerna och riktlinjerna. Inte sällan finns det nämligen interna regler i denna typ av dokument som styr när en direktupphandling måste konkurrensutsättas eller till och med annonseras vid en viss värdemässig gräns.

Det kan vara mycket värt att se över sådana gränser i samband med att direktupphandlingsgränsen nu höjs, och i vissa fall blir tio gånger högre än tidigare. I sådana fall kanske det inte längre är rimligt att exempelvis kräva konkurrensutsättning vid samma belopp som förut.

Upphandlande organisationer som tillämpar LUF får en försenad julklapp
Ibland blir julklappar försenade. Nu för tiden är det inte sällan postgången som är boven i dramat. Den här gången rör det sig i stället om en lagstiftare som i sin allmänna lagstiftningsiver verkar ha gjort det svårare för upphandlande enheter i LUF att använda ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering än vad som egentligen varit nödvändigt.

I dagsläget får upphandlande enheter nämligen övergå till ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering när det inte lämnats några lämpliga anbudsansökningar eller anbud. Denna möjlighet finns däremot bara om den ursprungliga upphandlingen genomförts som ett öppet eller selektivt förfarande.

Någon liknande begränsning i förhållande till dessa förfaranden finns däremot inte i det bakomliggande direktivet, utan här har den svenska lagstiftaren varit extra hård mot de svenska upphandlande enheterna.

Från och med den 1 februari kommer däremot julklappen i och med att kravet på att det föregående förfarandet ska ha varit ett öppet eller selektivt tas bort. I framtiden krävs det bara att det föregående förfarandet ska ha annonserats, för att undantaget ska kunna användas (så länge de övriga kraven också är uppfyllda).

Alla upphandlande enheter borde därför läsa bestämmelsens nya lydelse (se 6 kap. 5 § LUF) och fundera på när de kan använda undantaget, för att förbereda sig på att ta tillvara möjligheten när den väl dyker upp i framtiden!

Att tänka på:

  • Känn stor frihet att skapa egna förfaranden – men dokumentera dem ordentligt i underlagen.
  • Skapa interna checklistor för saker som tagits bort men ”ändå gäller”. Skyldigheten att behandla leverantörer som deltagit i förberedelserna av upphandlingen är en sådan.
  • Se till att ni kan utnyttja de nya direktupphandlingsgränserna genom att gå igenom interna policyer, styrdokument och riktlinjer. Se till att ni inte binder ris åt egen rygg i onödan genom att ställa upp för höga krav på era anställda även vid direktupphandlingar av små belopp!
  • Om du upphandlar enligt LUF får du den 1 februari möjlighet att använda ett förhandlat förfarande i fler fall. Missa inte det!

Viktor Robertson
Advokat och Senior Specialist vid advokatfirman Kahn Pedersen

Läs mer: Upphandling

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet

Nytt från Upphandling24

  • Malin efter Olof
  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd
  • Växer med kommunsamverkan
  • Politisk träta om extramiljoner

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025