Det försvarspolitiska läget i samhället förändras. Detta kombinerat med erfarenheter från bland annat säkerhetsläckan på Transportstyrelsen får regeringen att presentera nya åtgärder för att stärka informations- och cybersäkerheten.
I sitt tal under Folk och försvars konferens i Sälen talade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson för behovet av att byta inställning till outsourcing av IT-system. Han argumenterade för att överge den tidigare utgångspunkten, att upphandla en så stor del av dessa tjänster som möjligt:
– Från en princip om privatisering för privatiseringens egen skull till en princip om säkerheten först.
Det poängterades att det visst finns sådant som kan utkontrakteras, men att det också finns system som absolut inte kan läggas ut på någon annan.
Redan från den 1 april ska reglerna för statliga myndigheters utkontraktering av säkerhetskänslig verksamhet skärpas. I morgon, torsdag, beslutar regeringen om samrådsplikt.
Samrådsplikten innebär att myndigheterna blir skyldiga att samråda med Säkerhetspolisen eller Försvarsmakten om de vill göra vissa upphandlingar. Morgan Johansson är tydlig med vem som bestämmer:
– Och om Säpo eller Försvarsmakten avråder, då blir det stopp.
En utredare, Stefan Strömberg, ska dessutom se över var gränserna ska gå för utkontraktering.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer