Anna Johansson
Anna Johansson KU-anmäls. Foto: Jens Ohlsson.

Upphandling som hotar rikets säkerhet

Transportstyrelsens IT-upphandling hotade rikets säkerhet. Storkontraktet till IBM, som fick myndighetens generaldirektör på fall, får nu ett politiskt efterspel.

Först ett halvår efter det att Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren avskedades i början av året har anledningen till varför avslöjats. Den IT-upphandling som IBM vann i april 2015 hotade rikets säkerhet.

I upphandlingen har säkerhetsfrågorna inte hedrats. När databaserna över bland annat landets alla fordon och körkortsinnehavares personuppgifter sköttes av Trafikverket i Sverige hanterades de av säkerhetsgranskad personal. Trots att de tekniker hos IBM och företagets underleverantörer i flera östeuropeiska länder som fick tillgång till känslig information inte kontrollerats genomförde Transportstyrelsen outsourcingen.

Maria Ågren har accepterat Åklagarmyndighetens beslut om strafföreläggande för vårdslöshet, dock utan uppsåt, med hemlig uppgift. Transportstyrelsens nye generaldirektör Jonas Bjelfvenstam säger att han tar saken på största allvar och åtgärder har vidtagits:

– Det är självklart att vi som myndighet ska följa de lagar, regler och säkerhetsrutiner som finns. Vi gör allt för undvika en sådan här situation framöver.

Maria Ågren må vara formellt ansvarig. Fast i och med att hon tillträdde som generaldirektör så sent som i mars 2015 är knappast ha varit ensam skyldig. När hon började på jobbet var upphandlingen, som påbörjades år 2013, praktiskt taget klar.

Till SVT Nyheter säger hon att det var ont om tid:

– Hade vi inte lyckats fullfölja det projektet så hade vi stått utan leverantör av våra tjänster och hade kunnat vara tvungna att stänga ner systemen och inte klara av att leverera det som var våra uppgifter och vårt samhällsuppdrag.

Hade vi inte lyckats fullfölja det projektet så hade vi stått utan leverantör av våra tjänster och hade kunnat vara tvungna att stänga ner systemen och inte klara av att leverera det som var våra uppgifter och vårt samhällsuppdrag.

Inte oväntat får affären nu ett politiskt efterspel.

Kristdemokraterna sätter underbetyg på regeringens och säkerhetspolisens informationsgivning. Varken riksdagsledamöter, utrikesnämnd, allmänhet eller myndighetens personal har informerats.

Partiets försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson KU-anmäler såväl statsminister Stefan Löfven som infrastrukturminister Anna Johansson för att få klarhet i turerna kring upphandlingen. Kanske presenteras mer detaljer under tisdagen på den presskonferens som Anna Johansson bjudit in till.

 

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

One thought on “Upphandling som hotar rikets säkerhet

  1. Undermåligt på så många plan. Jag kan se framför mig hur specialister varnat och blivit bortviftade som besvärliga. Det finns ju tecken på att det var så när man läser utdrag ur replikskiften.

    Så ”utan uppsåt” må vara sant men ihärdig vårdslöshet låter som en bättre beskrivning. Om försvaret alltid kan vara att man inte behöver ta hänsyn till sånt man inte förstår blir världen mycket märklig.

    Det är också obegripligt för mig att man inte fått till säkerhetskontrollerna under den långa tid som förlöpte. Var det månne en fråga om att skapa en god vinstmarginal?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *