En mix av fler krav vid upphandling, kartläggning av hela kedjan av entreprenörer och oannonserade kontroller på byggarbetsplatser utgör grund för den gemensamma satsningen.
Stockholmshem, Sisab, Familjebostäder och Svenska bostäder – samtliga med Stockholms stad som ägare – står bakom initiativet.
Stockholmshem startade arbetet redan 2018 med inköpschefen Morgan Jansson som pådrivande och övriga bolag hakade på förra sommaren.
31 kontroller där 1151 personer synades ute på byggarbetsplatser resulterade i hela 255 oanmälda underentreprenörer under året som gick.
-Det speciella med vårt arbete är att vi gör oannonserade kontroller och där vi med snabb handläggning – jämfört med exempelvis lagföring – kan stänga ute företag eller utföra viten genom att hänvisa till våra kontrakt, säger Morgan Jansson, som är ordförande för den bolagsgemensamma styrgruppen för Rättvist byggande.
Han tycker att införandet av modellen med Rättvist byggande har gått över förväntan med en snabbhet att implementera arbetssättet och ett bra tempo för att öka kontrollerna som ändå kommer att öka betydlig i omfattning jämfört med det första uppstartsåret.
Morgan Jansson pekar samtidigt på svårigheterna med en brottslighet i branschen som är utbredd och som ofta bygger på avancerade upplägg som hela tiden anpassas för att undgå upptäckt.
-Vi tolererar inte fusk och brottlighet på de byggen som vi står bakom. Ett problem är att regelverket är komplext men ett par intressanta domstolsärenden avgörs i höst och som kan ge nya möjligheter att stävja fusk – det handlar bland annat om att en huvudentreprenörs ansvar för brott som begås av en underleverantör.
-Problemet med oseriösa företag som nyttjar illegal arbetskraft utan arbetstillstånd är att de många gånger kan ha en fasad som ser jättefin ut när vi begär in upplysningar. Det är jättesvårt att knäcka men vi har ändå kommit en bit på väg i vår metodik för att hitta sprickor i fasaden och lärt oss hitta det som går att hitta, säger Morgan Jansson.
Inte ens framgång med fällande domar behöver ge långsiktig effekt. Nya företag kan bildas med samma företrädare eller där de egentliga företrädarna är gömda bakom målvakter.
-Så det är ett svårt fält för upphandlare att jobba med – kanske inte så svårt att hitta kunskapsmässigt men att det kräver att man lägger ner mycket tid på varje företag och så kan få upphandlare jobba generellt.
Förhoppningen är att fler seriösa företag ska lockas av sund konkurrens i nya upphandlingar.
-Det är fortfarande lite för tidigt att säga om det redan finns en sådan effekt, särskilt med corona under senaste halvåret som påverkar viljan att delta i offentlig upphandling. Vi har i alla fall inte sett någon minskning av antalet anbud utan det är på samma nivå som tidigare eller något högre, säger Morgan Jansson.
-Tidigare i våras, innan corona, hade vi en stor samling med alla leverantörer inom byggsektorn och vi fick jätteförvånade svar med önskan om mer kontroller och tuffare viten. Det tyder på att större byggbolag ser att problemen finns längre ner i kedjan.
Morgan Jansson är annars kritisk över rådande situation där avtal är en sak, men praxis en annan:
-Vi är tydliga med att den här kontrollverksamheten egentligen är byggbranschens ansvar juridiskt. Den byggfirma som en byggherre kontrakterar har det fulla juridiska ansvaret, inklusive alla underleverantörer Vi betalar för att de ska ha koll, men som det är idag är det ingen som klarar av det och därför har vi valt att gå in och göra ett tillfälligt jobb som medverkar till att branschen städas upp.
-Frågan man runt i branschen tror ingen att man kan ha kontroll över alla underentreprenörer, trots att man lovat det i kontrakt. Bara det är en praxis som inte är hållbar och där säger vi att det accepterar vi inte längre: alla UE på våra arbetsplatser ska vara kända av oss.
Morgan Jansson betonar att Rättvist byggande inte ska ses som att udden riktas mot utländska företag. Erfarenheten är att såväl utländska som svenskägda byggbolag finns bland fuskarna.
Gruppen bakom Rättvist byggande värnar också arbetets oberoende.
-Det finns ingen politisk agenda – vi har jobbat med detta även under den förra politiska majoriteten i Stockholms stad och vi ser arbetet som ett sätt att både värna arbetstagare och seriösa företagare, säger Morgan Jansson.
Nyligen deltog Morgan Jansson i en diskussion i SR:s Studio ett om problematiken kring fusk i byggbranschen och tänkbara åtgärder.
En bra beskrivning av vårt arbete.