Morgan Jansson
Morgan Jansson jobbar för schysst konkurrens. Foto: Bengt Alm.

Det ska inte löna sig att fuska

ALMEDALEN 2019 Stockholmshem får med sig fler fastighetsbolag i kampen för schyssta arbetsvillkor på byggena. Att jobba hos oss innebär att köra lagligt, säger Morgan Jansson som är initiativtagare till Rättvist byggande.

Flera års högkonjunktur inom byggbranschen har lett till brist på arbetskraft och misstankar om fusk. För två år sedan tog Stockholmshem initiativ till att på ett strukturerat sätt motverka ekonomisk brottslighet, svartarbete och oegentligheter på byggarbetsplatser.

Nu sluter även Svenska Bostäder, Familjebostäder och Sisab upp för sund konkurrens och schyssta arbetsvillkor på byggarbetsplatserna. Enligt bolagens gemensamma avsiktsförklaring ska man tillsammans jobba på ett enhetligt och proaktivt sätt.

Initiativtagaren Morgan Jansson, inköpschef på Stockholmshem, säger att det är angeläget att stoppa måste fusket:

– Att jobba hos oss innebär att köra lagligt. Våra hyresgäster ska kunna lita på att våra hus är byggda på rätt värderingar.

Under Almedalsveckan presenterar Stockholmshem sin modell för Rättvist byggande. Under ett seminarium berättar man mer om bland annat kontrollerna på byggena.

Rättvist byggande omfattar allt från kontraktsskrivning till oannonserade kontroller på byggarbetsplatser och att följa upp hela kedjan av underentreprenörer. Säkerhetsföretaget Scandinavian Risk Solution har upphandlats för att på byggarbetsplatserna kontrollera till exempel av att alla har ID06-kort, ID-handling och arbetstillstånd.

– Vi ska attrahera de seriösa företagen för en sund konkurrens på lika villkor, säger Morgan Jansson.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *