Företagarna i Osby har inte mycket gott att säga om sitt lokala företagsklimat. Totalbetyget på den sexgradiga skalan har för den nordskånska kommunen sjunkit från fjolårets 3,35 till 2,67. Företagen ger ett betydligt sämre betyg än rikssnittet (som är 3,40) i alla frågor utom vägnät, tåg och flyg samt företagens egna initiativ.
– Vi kommer att fortsätta jobba för att vända den utvecklingen, säger Marika Bjerstedt Hansen, kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande.
Det område som fått sämst betyg i Osby kommun och där omdömet också minskat mest är upphandling. Det redan dåliga fjolårsbetyget 2,44 hamnar i år på 1,64. Ett av de områden som företagarna anser bör prioriteras är bättre dialog mellan kommun och företag.
Kommunchef Petra Gummeson:
– I år kommer det att tillsättas en tillväxtchef som tillsammans med näringslivsrepresentanter bland annat får i uppdrag att ta fram en handlings- och aktionsplan för fortsatt arbete.
Storlek betyder inte per automatik ett bättre klimat. Även om Stockholms stad gjort en marginell upphämtning återstår mycket att ta igen efter senare års kana utför.
– Företagarfrågorna kanske känns långt borta för rödgrönrosa politiker, men det handlar om stockholmares jobb, välfärd, frihet och om hur våra liv ska se ut i framtiden, säger Lotta Edholm, liberalt oppositionsborgarråd.
Landskrona stads arbete med upphandling har tidigare varit ett område som företagarna inte varit helt nöjda med. I år har detta delbetyg stigit till 3,04 från fjolårets 2,85, vilket visar att fokus på svagheter kan leda till förbättring. Löpande upphandlingsseminarier för näringslivet pekas ut som en trolig anledning.
Skara kommuns upphandlingsbetyg har tagit ett rejält kliv uppåt, från fjolårets 2,58 till 3,18.
– Det är viktigt att alla aktörer tillsammans arbetar för ett bättre näringslivsklimat, både offentlig och privat sektor, säger näringslivschef Anna Sundbom.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer