Christer Östlund
Christer Östlund undersöker klimatet. Foto: Stefan Tell.

Företag mer upphandlingspositiva

Företagare har under de senaste tio åren gett kommunernas upphandlingar allt sämre betyg. Nu vänder trenden i Svenskt Näringslivs företagsklimatenkät och allra mest uppskattas Kävlinges upphandlingsverksamhet.

Under tio års tid har, år för år, företagarnas betyg på kommunernas upphandlingar sjunkit. Plötsligt syns i år ett trendbrott i Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet i landets alla kommuner.

Kommunens upphandlingar är en av många parametrar som tillsammans ligger till grund för det sammanräknade företagsklimatet. Fjolårets snittbetyg på upphandlingarna, 2,66, var det lägsta hittills. Den sexgradiga skalan går från 1 (dåligt) till 6 (utmärkt).

Årets betyg innebär en liten, men dock, förbättring, till 2,71.

Enligt Christer Östlund är ansvarig för kommunrelationer vid Svenskt Näringsliv. Han säger att företagarna fortfarande upplever det som komplicerat att delta i upphandlingar samtidigt som dialogen i den inledande processen brister:

– Detta leder till att kommunerna får in för få anbud. Kommunerna måste fortsätta arbeta med detta.

Mest nöjda med sin kommuns upphandlingsverksamhet är företagarna i skånska Kävlinge som ger betyget 3,76. Helen Axelsson, inköpsstrateg vid kommuns ekonomiavdelning, säger att man aktivt försöker marknadsföra upphandlingar och direktupphandlingar:

– Vi har på olika sätt, exempelvis genom föreläsningar på nätverksträffar, uppmärksammat företagen i kommunen om vad som styr upphandlingar. Vi har även synliggjort gällande avtalskatalog på kommunens webb.

På ”upphandlingens topp-fem-lista” återfinns även Sorsele (3,73), Vårgårda (3,71) Grums (3,69) och Grästorp (3,61).

Med alla bedömningsgrunder sammanräknade ligger Solna, som vanligt, högt. Företagens sammanfattande omdöme av kommunens lokala företagsklimat är 4,19 på den sexgradiga skalan.

– Även om vi har fått högst betyg i landet för vårt företagsklimat tio år i rad fortsätter vi jobba för att ständigt utveckla vår service och våra relationer med det lokala näringslivet, säger Åsa Bergström, näringslivschef för Solna stad.

Bara 38 kommuner landet över lyckas ta sig över 4,0. Solna och Upplands-Bro är de enda kommunerna i Stockholms län som når över denna nivå. Genomsnittligt omdöme i Sverige är 3,4 och för Stockholms län 3,35.

Sammanlagt har 30 733 företagare tyckt till om företagsklimatet i sina respektive kommuner. Den 2 oktober släpps den kompletta rankingen.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *