När det gäller samordnade statliga inköp ligger Sverige långt före vårt västliga broderland. Norge hör faktiskt till de sista länderna i Europa att etablera en statlig inköpscentral. Statens innkjøpssenter i Norge inrättades så sent som i januari 2016.
Nyligen bjöd Statens innkjøpssenter in till den första av fem samordnade upphandlingar med syfte att spara staten mellan motsvarande 90 miljoner kronor och 180 miljoner kronor. På sikt bedöms den årliga besparingspotentialen ligga på upp till två miljarder kronor.
Dessa besparingar välkomnas av kommunminister Jan Tore Sanner:
– När vi nu går in i en tid av sjunkande oljeintäkter, samtidigt som notan för välfärdstjänsterna ökar, gäller det att förnya och förenkla offentlig sektor.
Premiärupphandlingen avser förbrukningsmaterial som kontors- och renhållningsprodukter. Målet är att sänka de sammanlagda kostnaderna för denna typ av varor med 25-50 miljoner kronor.
Under kommande månader ska fler upphandlingar publiceras. Närmast på tur står telefonitjänster, datorer, mobiltelefoner samt resebyrå- och revisionstjänster. På dessa områden görs inköp för sammanlagt cirka två miljarder kronor per år och en fem- till tio-procentig besparing väntas när avtalen utnyttjas fullt ut.
Steffen Sutorius är chef för Difi, Direktoratet for forvaltning og IKT, där inköpscentralen finns:
– Vi inleder med de avtalsområden som är enklast och som har störst volym, säger han och betonar vikten av att skapa tillit genom väl genomförda första upphandlingar.
Det är obligatoriskt för statliga myndigheter inom den civila sektorn att delta i samordningen, även om det går att avstå från enskilda upphandlingar. Bedömningen är att små myndigheter har mer att tjäna än de stora som med sin volym ger god draghjälp.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer