En arkitekt utan närmare verklighetsuppfattning anlitas för att illustrera skrytbygget.
På den tekniska avdelningen ropas ramavtalskonsulterna av en efter en så att projekteringsarbetet kommer igång och arkitektens färgglada kreation kan byggas utan att rasa ihop.
Dessvärre är samtliga i ramavtalen offererade seniora konsulter upptagna men ersätts snabbt med nyutexaminerade förmågor som intygas vara minst lika begåvade.
Kommunledningen påminner om att projektet bara måste bli klart i tid och absolut inte får överskrida budget.
El-projektören sitter på sin kammare och ritar ut kabelstegar på samma plats som ventilationsprojektören ritar ut tilluftskanaler.
Projekteringsledaren märker inget eftersom denne är upptagen med att föreskriva motstridiga avtalsvillkor och skyhöga viten.
På upphandlingsavdelningen kommer upphandlaren fram till att femton referenser avseende samma typ av unika projekt och tjugo års erfarenhet hos platsorganisationen är ett rimligt krav på anbudsgivarna.
När det omfattande upphandlingsunderlaget äntligen annonseras med minsta möjliga anbudstid besvaras samtliga frågor under annonseringstiden med att ”arbetena ska utföras enligt handling” eller att ”villkoret kvarstår oförändrat”.
I underlaget hittar anbudsgivarna flertalet felaktigheter men säger givetvis inget för att kunna pressa priset (och senare hämta igen det som tilläggsarbete). I anbudet intygas det på heder och samvete att bolaget har gott om resurser för att genomföra projektet samt att deras egenförfattade kvalitets- och miljöledningssystem minsann kan ISO-certifieras vilken dag som helst.
Kommunledningen påminner återigen om att projektet bara måste bli klart i tid och får absolut inte överskrida budget.
Inför kontraktsskrivning undrar tilldelad entreprenör om inte kommunen kan tänka sig att ändra ersättningsformen från fast till löpande. Väl på startmötet upplyser entreprenören om att en av ritningarna saknade två små streck vilket kommer att försena entreprenaden med sex veckor.
Under entreprenadtiden blir entreprenören mer bokstavstrogen än den mest kverulanta jurist och åberopar minsta syftningsfel till sin fördel.
Kommunens inhyrda byggledare bestrider emellertid varje anmälan om tilläggsarbeten och hinder – oavsett om de är riktiga eller ej (byggledarens uppdrag ersätts trots allt per timme).
Till slut blir projektet klart och utan att ägna någon större uppmärksamhet åt vad som faktiskt avtalats klankar besiktningsmannen ned på entreprenaden efter egen godtycklighet.
Efter några tappra försök godkänns till slut entreprenaden utan att någon riktigt förstått varför och entreprenören kan äntligen skicka iväg slutfakturan tillsammans med en ansenlig mängd oreglerade ÄTA-arbeten.
Kommunledningen hör av sig och undrar varför byggnadsverket är hälften så stort, projektet två år försenat och kostat fem gånger mer än planerat.
En överprissatt konsult får i uppdrag att titta närmare på frågan.
Denne kommer efter en anmärkningsvärt lång tids utredning fram till att kommunen aldrig, inte ens från första början, varit i behov av skapelsen.
Jakob Waldersten
Bolagsjurist, Sh bygg, sten och anläggning
Har du frågor om entreprenadupphandling? Mejla info@inkopsradet.se.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer