Fossilbaserade engångsförkläden av plast har ersatts av mer miljövänliga produkter i den skånska vården. Efter Region Skånes upphandling är det nu förkläden tillverkade av sockerrör och kalk som gäller.
– Förklädena, som nästan helt tillverkas av förnybara material, sänker koldioxidutsläppen med drygt 250 ton per år, säger Amela Hodzic, regionråd med ansvar för upphandling.
När Amela Hodzic och regionens inköpsdirektör Louise Strand presenterar resultatet av innovationsupphandlingen för civilminister Ardalan Shekarabi i Malmö framgår också en annan positiv bieffekt. Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials, som vann i konkurrens med ytterligare tre anbudsgivare, skapar nu nya arbetstillfällen lokalt.
Frågan är given… Är de nya förklädena dyrare? Ja, men inte särskilt mycket. Styckepriset har ökat från 59 öre för förkläden av ”traditionella material” till dagens 76 öre.
– Vi noterar stort intresse för förklädena, som är en verklig volymprodukt inom vården, från andra regioner och landsting, säger Louise Strand som förutspår sänkta priser i takt med att efterfrågan på miljövänliga material ökar.
Själva inköpsprocessen, där förhandlat förfarande användes, har krävt något större resurser än normalt. Louise Strand beskriver arbetsgången i en upphandling där något som ännu inte finns på marknaden efterfrågades:
– I och med att varken slutlig produkt eller förpackning fanns vid avtalstecknandet och detta behövts säkerställas genom en provserie har vår arbetsinsats förskjutits till mer aktivitet efter tilldelningsbeslutet.
Användarna är högst delaktiga i upphandlingen. Det uppskattas av Cecilia Windefors som är sjuksköterska på Skånes universitetssjukhus i Malmö:
– Vi har kunnat påverka såväl förklädenas design som förpackningsval och har fått en produkt som fungerar mycket bra för oss.
Arbetet med vidareutveckling slutar inte med detta.
– Förhoppningen är att ersätta importerade sockerrör med lokala råvaror som betor eller havre, säger Amela Hodzic.
Fler innovationsupphandlingar är på väg inom Region Skåne, bland annat i syfte att minska fallolyckor i vården. Louise Strand ger också andra exempel på hur Region Skåne arbetar med innovation:
– Dialog, sänkta instegströsklar och lagom stora upphandlingar utan onödiga krav bäddar för innovation i alla våra upphandlingar.
Region Skåne använder runt 6,5 miljoner engångsförkläden per år.
Är kostnadsökningen med 1 MSEK/år enbart på förkläden (mellanskillnaden på 0,17 öre gången 6,5 miljoner förkläden per år) verkligen värd med hänsyn till vissa stormakters kovändning i CO2-utsläppsdebatten?
Man får anta att som vanligt har det inte lagts mycket krut på risk- och kostnadsanalyser eftersom politiska mål, oavsett hur verklighetsfrånvarande, ALLTID väger tyngre än skattekistan. Det är ”bara” skattepengar det hela handlar om och skatteslavarna är redan vana vid årliga skattehöjningar…
Tittar man enbart på ekonomin måste hela bilden vägas in:
”Helsingborgsbaserade Gaia Biomaterials, som vann i konkurrens med ytterligare tre anbudsgivare, skapar nu nya arbetstillfällen lokalt.”
”Förhoppningen är att ersätta importerade sockerrör med lokala råvaror som betor eller havre.”
Återbäring i form av skatteintäkter, med potential till export i synnerhet när produktionsvolymer går upp och ger lägre priser.
Justinianus I (483-565 e kr) , förbjöd under sin tid vid makten filosofi och andra vetenskaper och stängde skolor. Förmodligen inte heller speciellt intresserad av innovation och framåtskridande.