I fjol somras fattade den finska regeringen ett viktigt principbeslut. Vid statliga offentliga upphandlingar av livsmedel och måltidstjänster ska enbart ansvarsfullt producerade produkter efterfrågas.
– Anskaffning av livsmedel av dålig kvalitet kan inte motiveras med upphandlingslagen, betonar jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen.
Principbeslutet är en del av Juha Sipiläs regering satsning på lönsammare finländsk matproduktion och en bättre handelsbalans.
Staten kan inte direkt gynna inhemska råvaror. Regeringen har därför publicerat en handbok med kvalitetskriterier som främjar varor som producerats i samklang med miljö, djurens välbefinnande och livsmedelssäkerhet – vilket stärker de inhemska alternativen.
För att synliggöra kriteriesamlingen bland beslutsfattare, upphandlare, måltidsansvariga, producenter, företagare och andra aktörer genomförs en landsomfattande turné. Den startar i Uleåborg i april.
– Handboken ger dem som producerar offentliga måltidstjänster konkreta medel att välja mat som är ansvarsfullt producerad, säger Kimmo Tiilikainen som slår fast att den finländska livsmedelskedjan internationellt sett agerar ansvarsfullt.
Statsrådets kansli hör till de myndigheter som är först ut att tillämpa kriterierna för ansvarsfull upphandling. Statsrådets kansli ansvarar för konkurrensutsättningen av måltidstjänsterna vid ministeriernas lunchrestauranger och representationslokaler.
– Genom att införa dessa kriterier kan de offentliga beslutsfattarna säkerställa att den mat som serveras i exempelvis skolor och på sjukhus uppfyller de höga kvalitetskriterier som finländarna förutsätter av sina egna producenter, konstaterar ministern.
Den finska ”matmodellen” har fått stor uppmärksamhet i Sverige. Handboken finns idag endast på finska, men kommer i en svensk utgåva i april.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer