Lerums kommun annonserade inte ut upphandlingen av 30 lägenheter för 41,6 miljoner kronor som behövdes för att täcka behovet efter 2015 års flyktingkris. Konkurrensverket ser avtalet med Boklok som en otillåten direktupphandling och vänder sig till förvaltningsrätten för att utkräva tre miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.
Från kommunens sida är reaktionen på böteskravet mycket kraftig. I Dagens Samhälle skriver Dennis Jeryd, kommunstyrelsens ordförande, och kommundirektören Håkan Pettersson att de, rätt och slätt, är förbannade:
– Vi tog vårt ansvar när staten införde bosättningslagen. Nu straffas vi, för att vi byggt för att kunna möta behovet av bostäder till nyanlända, för god integration och samhällsnytta.
Från Konkurrensverkets sida betonas att kommunen inte har begränsat sig till att enbart köpa för det omedelbara behovet. Bostäderna skulle användas dels för nyanlända, dels för personer som sedan tidigare fanns i kommunens bostadskö.
Övervakande myndighet noterar att Lerums kommun lidit av bostadsbrist. Dessutom var behovet av bostäder för nyanlända känt lång tid innan avtalet slöts, vilket bidrar till bedömningen att det inte varit bråttom.
– Det är endast i vissa undantagsfall det är möjligt att hänvisa till en så kallad synnerlig brådska och därmed avstå från att annonsera enligt upphandlingsreglerna, säger Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket.
Kommunen bekräftar att en del av bostäderna ska fördelas via bostadskön, men slår fast att man inte upphandlat fler bostäder än vad som behövs. Anledningen är att integrationen förbättras av en blandning i husen.
I sitt debattinlägg beskriver Dennis Jeryd och Håkan Pettersson flyktingkrisen som en extraordinär situation. Bostadsförsörjning är en tidskrävande process och det var omöjligt att i förväg kunna veta hur många asylsökande kommunen skulle behöva sörja för.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer