För Sveriges allmännytta är det ett genombrott i en tydlig strävan efter ökad konkurrens genom utländska leverantörer – för Unibep har det varit en lärorik process.
Sedan 1 juni gäller det nya ramavtalet där Piteåföretaget Lindbäcks bygg och Karlshamnsbaserade JSB Construction blev de utvalda jämte Unibep efter en upphandling i konkurrenspräglad dialog där tio företag ”tävlade” om att få skriva avtal med Sveriges allmännytta (tidigare Sabo).
-Det har inneburit en stor organisatorisk utmaning för vårt företag som har krävt ett nära samarbete och samordning av flera avdelningar, samarbete med externa konsulter och så vidare. Men det var också en mycket intressant erfarenhet med alla som deltag och vi är mycket glada att det lyckades., säger Michal Urbankowski, som är företagets försäljningschef för den svenska marknaden.
Överlag är han positiv till anbudsprocessen i Sverige och pekar på den höga kompetens bland upphandlare som man mött, transparensen inom ramen för LOU och användningen av digitala verktyg som förenklar och snabbar på processen.
Men enkelheten att överpröva beslut ser han som ett problem i Sverige, som för Unibep gradvis utvecklats till en viktig marknad.
Våren 2016 hade Unibep en större grupp med 16 kommunala bostadsbolag på besök i företagets modulhusfabrik i Bielsk Podalski, som ligger i den östra delen av Polen.
Året därpå tilldelades Unibep ett avtal med Botkyrkabyggen utanför Stockholm om 58 lägenheter och förra året tilldelades man ett kontrakt för 36 bostäder i avtal med Egnahemsbolaget i Göteborg.
-Det är alltid en utmaning att arbeta på en annan marknad och med verktyg i att annat språk, men upphandlingar i Sverige standardiseras och i enklare standardprojekt används ofta förenklat förfarande som gör det lite enklare att få fler och bättre anbuden från både mindre svenska företag och utländska företag, säger Michal Urbankowski
Ramavtalet kommer att ge beställningar på en helt annan nivå än tidigare. Sveriges allmännytta räknar med 25 000 bostäder under en sexårsperiod inom de båda ramavtalen (lamellhus samt övriga punkthus).
Den hustyp i trästruktur som Unibep ska leverera – med byggnation i Polen för transport och montering i Sverige – är ett flexibelt lamellhus med lägsta energiförbrukningen och kortaste leveranstiden av de lamellhus som erbjuds inom ramavtalet.
Byggnaderna kan uppföras i 2-6 våningar i alla storlekar och med valmöjligheter i sammansättningen av lägenheter.
-Detta möjliggör att man kan möta och uppfylla just det behov och den efterfrågan som finns på den aktuella platsen, betonar Michal Urbankowski, som är tacksam över att Sveriges allmännytta valde att förlänga löptiden för ramavtalet från ursprungliga fyra år till sex år för att göra det möjligt att anpassa och ställa om fabriksprocesser för massproduktion.
Unibep tillverkar modulhus genom sitt dotterbolag Unihouse med Norge, Sverige, Danmark och Tyskland som viktiga exportmarknader. Med en årsomsättning på motsvarande fyra miljarder kronor och 1600 anställda är Unibep det sjätte största inom byggsektorn i Polen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer