Handlingsplanen för livsmedelsstrategin innehåller förhållandevis offensiva mål. Hit hör att 60 procent av den offentliga livsmedelskonsumtionen år 2030 ska utgöras av certifierade ekologiska produkter.
På Upphandlingsmyndigheten ligger ett uppdrag att förstärka kompetensen kring upphandling av livsmedel och måltidstjänster. Bland kommuner, landsting och regioner arbetas det med frågan, och några är redan idag nära eller till och med vid målet.
Så här i valtider upplever de ekologiska lantbrukarnas intresseförening en ljum hållning bland allianspartierna i denna fråga:
– Långsiktiga mål som de i livsmedelsstrategin behöver ligga kvar oavsett hur valet går. Det handlar om att skapa långsiktiga spelregler för oss lantbrukare, säger Anders Lunneryd, ordförande för Ekologiska Lantbrukarna.
Enligt den enkät som föreningen gjort svarar alla partier utom Liberalerna och Moderaterna ja på frågan om man kan ställa sig bakom en blocköverskridande politik för mer ekologisk produktion.
Enkäten visar också att Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna alla vill se en förstärkt miljöersättning till ekologisk produktion. Liberalerna vet inte och Moderaterna och Centern säger nej. En majoritet av partierna, utom Liberalerna och Moderaterna, vill också satsa resurser på att öka den offentliga upphandlingen av svensk ekologisk mat.
– Vi tycker att det är synd att inget av allianspartierna vill ha tydliga mål för den ekologiska produktionen.
Anders Lunneryd tror att många av alliansens väljare är positiva till satsningar på ekologisk produktion och att dessa saknar ett parti som vill driva utvecklingen med politiskt satta mål.
– Lantbruk är en näring som dels lever konkurrensutsatt, men också till stor del påverkas av politiska beslut.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer