Nordea Bank flyttar moderbolagets säte från Sverige till Finland. Anledningen är missnöje med det svenska regelverket. Med säte i ett land som är medlem i EU:s bankunion omfattas Nordea av samma regelverk som jämförbara europeiska banker, vilket enligt Nordea ger mer jämlika förutsättningar.
Anna Storåkers, Nordeas Sverigechef, betonar att verksamheten i Sverige inte påverkas:
– Nordea lämnar aldrig Sverige. Var vårt huvudkontor ligger påverkar inte vår verksamhet, säger hon.
Detta till trots, och det faktum att endast ett fåtal medarbetare berörs av flytten, är beslutet mycket omdebatterat. Fackförbundet Tranport fattade exempelvis redan i juni kongressbeslut om att byta bank den dag som Nordeas huvudkontor flyttas.
Tidigare var Nordea något av det ”offentligas” bank, men så inte längre. Vid Riksgäldens senaste upphandling, som trädde i kraft den 1 april, förlorade Nordea en stor del av statens bankaffärer.
Myndigheter med färre än 100 000 transaktioner per år ska anlita Danske Bank. När det kommer till myndigheterna med större volymer har Nordea särskilt tuff konkurrens från Swedbank.
Bland kommunerna har Nordea en hel del kunder, varav vissa är ilskna. Bertil Dahl, vänsterpartistiskt kommunalråd i Kalmar kommun, säger till tidningen Barometern:
– Vi hanterar skattepengar och måste se till att de används på ett socialt och etiskt bra sätt. Då kan vi inte använda en bank som inte tar sitt ansvar.
Att kravställa i en upphandling av banktjänster är ingen enkel sak. Detta har bland annat Haparanda kommun fått erfara.
Förstår inte på vad sett upphandling av banktjänster skulle förändras genom att Nordea flyttar huvudkontoret till Finland. Nordea är en bank inom EU och Finland tillhör EU.
Som bekant är Sverige med i EU och då gäller EU-direktiven om offentlig upphandling och den svenska lagstiftningen.
Finns inget utrymme för att diskriminera Nordea vid en upphandling.
Tesen köp svenskt håller inte.