-Vi gör detta som en del i pågående arbete med effektivisering och digitalisering där tillgänglighet och effektivitet är två av de fyra utpekade strategiska utvecklingsområden inom digitalisering, förklarar Tony McCarrick, digitaliseringsstrateg på Södertälje kommun.
Nyordningen har genomförts under hösten med publicering av metadata om fakturor. På så sätt görs information om belopp för specifika fakturor, fördelningen mellan leverantörer och fakturanummer mer tillgängligt för media och medborgare.
Samtidigt ser kommunen fördelar för egen del med handläggningen.
-Effekten av publiceringen blir bland annat att kvaliteten på inkomna förfrågningar blir högre och kostnader och arbetstid för utlämning av uppgifter lägre. Utöver det ökar tillgängligheten och transparensen gentemot våra medborgare, förklarar Tony McCarrick.
Publicering sker i Södertäljes portal för öppna data med månadsvis uppdatering.
Systemet bygger till stor del på en automatiserad process och i linje med en nationell specifikation. Rådata från kommunens ekonomisystem formateras enligt en specifikation för leverantörsreskontra och med maskning av uppgifter som kräver sekretessprövning.
Känsliga uppgifter kan vara fakturor gällande socialtjänsten eller om enskilda firmor där organisations- och personnummer sammanfaller.
För att få ut fakturor i sin helhet gäller sedvanlig process med begäran som offentlig handling och sekretessprövning. Södertälje kommun har också lanserat en e-tjänst som service för sådan begäran.
Satsningen på öppna data för leverantörsreskontra är en del av Digitala Södertälje, vilket leds av kommunens digitaliseringsenhet som ett samlat grepp för olika satsningar inom AI och digitalisering.
Tony McCarrick säger att ”en handfull kommuner” infört samma lösning som i Södertälje och pekar på Göteborgs stad som exempel.
Göteborgs stad skriver i sin presentation av öppna data för leverantörsfakturor:
”För att öka transparensen kring hur staden använder skattemedel i sin verksamhet publicerar vi månadsvis alla leverantörsfakturor så att till exempel journalister och andra intresserade själva smidigt kan söka information om vilka leverantörer som sålt vad till staden.”
Göteborgs stad lämnar ut uppgifter i excel-format om ansvarig nämnd och förvaltning, leverantörens namn och organisationsnummer (exklusive enskilda firmor), faktura- och verifikationsnummer, kontotext med information om vad som levererats och belopp.
För den som är intresserad finns här mer information om hur man gör för att publicera sin leverantörsreskontra som öppna data:
https://community.dataportal.se/topic/238/leverant%C3%B6rsreskontra-som-%C3%B6ppna-data-hur-du-publicerar?_=1638465336297