Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Omsättningskrav kan gå emot princip

RättsfallsanalysÄven om ett krav på minsta årsomsättning anges med en nivå som är tillåten enligt LOU innebär det inte automatiskt att nivån är tillåten enligt proportionalitetsprincipen. Fredrik Linder och Jesper Fahlgren på Advokatfirman Schjødt kommenterar en dom från Kammarrätten i Jönköping.

| 2021-10-04
Fredrik Linder och Jesper Fahlgren på Advokatfirman Schjødt.

Sammanfattning
Även om ett krav på att leverantören ska ha en minsta årsomsättning är bestämt till ett belopp som är lägre än två gånger det uppskattade värdet av upphandlingen i enlighet med 14 kap. 4 § LOU, innebär det inte per automatik att kravet är förenligt med LOU.

Omsättningskravet måste även vara proportionerligt i förhållande till behovet i den specifika upphandlingen, varvid den ekonomiska risken som är förknippad med fullgörande av kontraktet är av central betydelse.

Bakgrund
En region och ett antal kommuner, i fortsättningen kallade Regionen, genomförde en upphandling av ramavtal som gällde tolkförmedlingstjänster. I upphandlingen ställdes bland annat ett kvalificeringskrav enligt vilket leverantörer skulle ha en omsättning på minst 70 miljoner kronor. Upphandlingens värde uppskattades till samma belopp, alltså 70 miljoner kronor.

Ett bolag ansökte om överprövning och yrkade att upphandlingen skulle göras om. Bolaget gjorde gällande att omsättningskravet stred mot 14 kap. 4 § första stycket LOU och artikel 58.3 andra stycket i direktiv 2014/24/EU: Omsättningskravet får inte överstiga ett belopp som är två gånger så högt som det uppskattade värdet av upphandlingen/kontraktet.

Med hänvisning till direktivregleringen menade bolaget att det årliga kontraktsvärdet skulle vara avgörande och inte det sammanlagda värdet av upphandlingen. Enligt bolaget fanns inte skäl för ett annat omsättningskrav än noll kronor eftersom Regionen inte garanterade några volymer. Bolaget gjorde även gällande att omsättningskravet var oproportionerligt högt.

Regionen invände att kravet på omsättning var förenligt med LOU eftersom beloppet ska bestämmas med ledning av det totala värdet av upphandlingen. Likaså ansåg Regionen att beloppet var proportionerligt med hänsyn till dess syfte att säkerställa ekonomisk och finansiell stabilitet över hela avtalstiden och att därmed inte äventyra patientsäkerheten och Regionens åtagande att leverera jämlik vård.

Förvaltningsrätten avslog bolagets ansökan om överprövning och bolaget överklagade till kammarrätten.

Kammarrättens bedömning
Beträffande bolagets första invändning konstaterade kammarrätten  att Regionens krav på en minsta omsättning på 70 miljoner kronor skulle bedömas i relation till det sammanlagda värdet av planerade avrop under ramavtalets löptid, det vill säga 70 miljoner kronor.

Med hänvisning till att artikel 58.3 i direktivet enligt förarbetena genomförts i 14 kap. 4 § LOU med endast redaktionella avvikelser ansåg kammarrätten att det saknades stöd för bolagets påstående om att skillnad ska göras mellan värdet av en upphandling och kontraktsvärdet. Omsättningskravet ansågs därmed inte strida mot 14 kap. 4 § LOU.

Vad gällde bolagets andra invändning konstaterade kammarrätten att en bedömning enligt de grundläggande upphandlingsprinciperna ska göras även i de fall ett krav på omsättning i och för sig understiger den maximala nivå som föreskrivs i 14 kap. 4 § LOU.

Kammarrätten framhöll att proportionalitetsprincipen bland annat innefattar en prövning av om en åtgärd är nödvändig för att uppnå det avsedda ändamålet. I prövningen tog man hänsyn till att det årliga kontraktsvärdet uppgick till cirka 17,5 miljoner kronor samt att upphandlingen avsåg tolkförmedlingstjänster, vilket fick anses förenat med en förhållandevis låg ekonomisk risk.

Mot den bakgrunden ansågs kravet på en omsättning om minst 70 miljoner kronor inte vara nödvändigt för att uppnå det avsedda ändamålet med upphandlingen – trots det Regionen framhållit om kravets syfte. Kravet ansågs därför oproportionerligt och oförenligt med 4 kap. 1 § LOU, varför kammarrätten beslöt att ingripa mot upphandlingen.

Analys
Av domen kan utläsas att en central aspekt i bedömningen av om ett omsättningskrav enligt 14 kap. 4 § LOU är proportionerligt är i vilken utsträckning fullgörandet av kontraktet är förenat med en ekonomisk risk för leverantören.

Detta är en naturlig följd av att omsättningskrav utgör ett minimikrav på leverantörens förmåga och endast får uppställas i syfte att säkerställa att leverantören har tillräcklig ekonomisk och finansiell stabilitet för att utföra kontraktet (jfr 14 kap. 1 § första och andra stycket samt 14 kap. 3 § första punkten LOU).

Ett alltför högt ställt krav på minsta omsättning riskerar att hindra små och medelstora företag från att konkurrera om kontrakt. I fall som det aktuella, där kontraktet är förenat med en låg ekonomisk risk, finns alltså typiskt inga vägande skäl att kräva en särskilt ekonomiskt stark leverantör.

Motsatsen gäller i fall där fullgörandet av kontraktet är förknippat med högre risk sett till upphandlingens art, exempelvis vid utförande av en omfattande byggentreprenad. Ytterligare en omständighet som enligt rättspraxis kan motivera ett högre omsättningskrav är om det är av avgörande betydelse att kontraktet fullgörs i tid och korrekt (jfr Kammarrätten i Sundsvalls domar i mål nummer 1105-12 och 1106-12).

Ur ett mer generellt perspektiv är kammarrättens dom även ett exempel på att krav som i och för sig är förenliga med specifika regler i LOU, ändå kan strida mot proportionalitetsprincipen i 4 kap 1 § LOU.

Ett annat exempel är att en anbudsfrist som är längre än den lagstadgade minimifristen för det aktuella förfarandet kan anses vara för kort ur ett proportionalitetsperspektiv sett till upphandlingens komplexitet och omfattning.

Likaså kan ett krav på behörighet att utöva yrkesverksamhet för vissa roller, som i och för sig är tillåtet att ställa enligt 14 kap. 1-2 §§ LOU, anses oproportionerligt när ett sådant krav inte återfinns i lagstiftningen som reglerar upphandlingsföremålet (se till exempel Kammarrätten i Jönköpings dom i mål nummer 251-20 där ett krav på auktorisation av bland annat arbetsledare vid upphandling av drift och underhåll av gatubelysning ansågs otillåtet eftersom något motsvarande krav inte återfanns i elsäkerhetslagen eller i tillhörande föreskrifter och det inte förelåg några omständigheter som motiverade ett sådant auktorisationskrav).

Kammarrättens avgörande i det aktuella målet visar på vikten av att varje krav och utvärderingskriterium i upphandlingsdokumenten utformas med hänsyn till de grundläggande principerna i 4 kap. 1–2 §§ LOU, däribland proportionalitetsprincipen.

Inte ens när det angivna beloppet i ett krav på minsta omsättning uppgår till endast hälften av det belopp som LOU tillåter kan det tas för givet att kravet är proportionerligt.

Upphandlande myndigheter måste därför alltid ställa sig frågan om de krav eller utvärderingskriterier som de tänker tillämpa är 1) lämpliga och effektiva sett till syftet med upphandlingen, 2) om de är nödvändiga för att uppnå det eftersträvade syftet eller om det finns ett mindre ingripande alternativ samt 3) om den negativa effekten som åtgärden får är oproportionerlig eller överdriven jämfört med det eftersträvade syftet.

Målnummer och domstol
Kammarrätten i Jönköpings dom den 15 september 2021 i mål nummer 883‑890-21.

Juristpanelen

 

 

Läs mer: EU-rättKvalificeringPraxisPraxisRättsfallsanalys

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

En kommentar på “Omsättningskrav kan gå emot princip”

  1. Ulf skriver:
    2021-10-04 kl. 12:35

    Haha, då har väl rätten egentligen kommit fram till att det endast är de grundläggande principerna som behövs… alla de övriga procedurreglerna är tydligen bara förslag!
    Snacka om utrymme för regelförenkling!

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Upphandlingsjurister till Statens inköpscentral på Kammarkollegiet

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Hur allvarligt fel krävs för uteslutning?Hur allvarligt fel krävs för uteslutning?
Så ändras överprövnings- och skadeståndsreglernaSå ändras överprövnings- och skadeståndsreglerna
Avsteg från centralt villkor medförde upphandlingsskadeavgiftAvsteg från centralt villkor medförde upphandlingsskadeavgift
Ny vägledning för att hantera leverantörer utanför EUNy vägledning för att hantera leverantörer utanför EU
Misstanke om jäv räcker inte för att avbrytaMisstanke om jäv räcker inte för att avbryta
Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skälFörslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?

Nytt från Upphandling24

  • Tveksamt asfaltsköp på Åland
  • Kvinnor dominerar växande kår
  • Falkenberg rekryterar dubbelt
  • Mot nollutsläpp med nya grepp
  • Livsmedelsupphandlare med många järn i elden
  • Pionjär inom cirkulära förkläden
  • Uppsalamålet: 4, 5 eller 7 villkor

Kommentarer från läsarna

Upphandlare : Hur allvarligt fel krävs för uteslutning?
En fråga till författarna med anledning av analysens första stycke. Skulle det alltså vara ok att UM behåller valfriheten att…
Mikael Johansson : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Tack för att du lyfter detta. Det borde rimligtvis bli större möjligheter att använda det alla fall. Jobbade med LUF…
Anna : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Jag är helt med på Davids linje att genomföra förhandlat förfarande i ett steg. Jag har även kombinerat konkurrenspräglad dialog…
David Sundgren : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Håller helt med! Jag har genomfört förhandlade förfaranden i ett steg och så länge ingen lider skada ser jag inget…
David Sundgren : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Ja, men vad är det som hindrar att anbuden justeras efter ett anbudsmöte i ett öppet förfarande om inga obligatoriska…
Kristian Pedersen : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Precis! Kostnader, såsom transaktionskostnader, måste som du är inne på alltid vägas mot nyttan. Min uppfattning är dock att det…
Kristian Pedersen : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Intressanta reflektioner. Jag har dock lite svårt att se att risken för oproportionerligt ökad favorisering och korruption skulle vara större…
Undrande upphandlare : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Jag har personligen alltid under alla år jag har jobbat med detta (ca 20) undrat över varför ett förhandlat förfarande…
Kristian Pedersen : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Det stämmer att anbudspresentationer och andra typer av möten kan genomföras även i exempelvis öppna förfaranden, men några förhandlingar får…
Anna : Avsteg från centralt villkor medförde upphandlingsskadeavgift
Intressant vore om leverantören hade utfört tjänsten med gamla fordon utan att kommunen officiellt accepterat det genom ett tilläggsavtal. Då…

Senaste inläggen

  • Hur allvarligt fel krävs för uteslutning?
  • Så ändras överprövnings- och skadeståndsreglerna
  • Avsteg från centralt villkor medförde upphandlingsskadeavgift
  • Ny vägledning för att hantera leverantörer utanför EU
  • Misstanke om jäv räcker inte för att avbryta
  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet