Enligt förslaget kommer bland annat Konkurrensverket att få fatta beslut om upphandlingsskadeavgift i första instans och taket för upphandlingsskadeavgift att höjas från nuvarande tio miljoner kronor till 20 miljoner kronor. Om allt går i land förstås.
Konkurrensverket fyller en viktig funktion som tillsynsmyndighet över upphandlingslagstiftningen, inte minst ur en leverantörssynpunkt. Att lämna tips till Konkurrensverket är något som jag predikar om någon leverantör misstänker att allt inte gått rätt till i en upphandling.
Som leverantör är denna möjlighet ett bra komplement till övriga rättsmedel och ger leverantörerna en chans att påtala oegentligheter, särskilt om det finns misstankar kring korruption och jäv. Att ge Konkurrensverket beslutanderätt i ärenden om upphandlingsskadeavgift i första instans känns rimligt, framför allt mot bakgrund av att det speglar befogenheterna i konkurrenslagstiftningen och att Konkurrensverkets bifallsfrekvens avseende ansökningar till domstol är mycket hög.
Vi kan även hoppas att det bidrar till effektivitetsvinster som gör att Konkurrensverket kan handlägga än fler ärenden!
Upphandlingsskadeavgiftens storlek är också av stor betydelse. Nuvarande beloppsgräns på tio miljoner kronor innebär i praktiken att upphandlingar av mer betydande värden inte sanktioneras lika svidande som upphandlingar av lägre värden.
I många fall är det just upphandlingarna av större värden som har den största konkurrenshämmande effekten. Då känns det rimligt att höja beloppsgränsen till 20 miljoner kronor. En höjd avgift kommer säkerligen även att verka mer avskräckande. så att lagstiftningen efterlevs i högre grad.
I sammanhanget vill jag även särskilt adressera den debattartikel som Ellen Hausel Heldahl (Svenskt Näringsliv), Ulrica Dyrke (Almega) och jag lyfte tidigare i juni 2022 om försäkringar avseende upphandlingsavgift.
Är det inte märkligt att det tillåts att upphandlande organisationer kan teckna en försäkring som skyddar mot överträdelser av upphandlingslagstiftningen? En lagstiftning som är leverantörsskyddande och ska verka för att våra skattemedel spenderas på bästa sätt?
Ett ärende har initierats hos Finansinspektionen, som är tillsynsmyndighet över bland annat försäkringsområdet. Låt oss hoppas att dessa försäkringar inte längre kommer att få se dagens ljus, eller i vart fall begränsas.
För vad är annars vitsen med att höja taket för upphandlingsskadeavgift till 20 miljoner kronor? I praktiken kommer höjningen av taket att undergrävas, då de upphandlande organisationer som tecknat försäkringen antagligen bara kommer att få en förhöjd försäkringspremie. Det är sannerligen inte något som kommer att bidra till ett bättre upphandlingsklimat!
Det kan konstateras att den offentliga upphandlingen aldrig sover eller tar paus, det händer alltid något! Det gör att rättsområdet är både dynamiskt och spännande att följa.
Låt oss hoppas på att 2023 blir ett riktigt gott upphandlingsår!
Magnus Johansson
Konkurrens- och upphandlingsexpert på Företagarna
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer