Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Ny textilmodell med hjälp av testarena

En helt ny textilorganisation har växt fram i Region Gävleborg med fler avtal som gör det möjligt att bättre möta behoven, få större kontroll över textilierna och stärka hållbarheten. Testarena Bollnäs sjukhus har varit en viktig resurs för att bygga upp den nya modellen.

| 2021-12-01
Sigrid Petterssén och Anette Jonsäll, Region Gävleborg.

Kommande avtalsperiod (6+2 år, start i mars nästa år) med huvudleverantören Elis Sverige är något smalare och täcker in all tvätt plus hyra av så kallat flatgods (patientkläder, lakan, täcken med mera).

-Tidigare fanns ett stort avtal – idag omfattar textilupphandlingen åtta olika upphandlingar. På så sätt vill vi öka konkurrensen och behovsanalysen visade också att det vore en bättre modell för att möta olika behov, säger Anette Jonsäll vid Region Gävleborgs inköpsorganisation.

Tillsammans med Sigrid Petterssén har hon i projektet Upphandlingsdriven hållbarhet ur ett helhetsperspektiv arbetat med den nya textilorganisationen, som till viss del haft stöd genom Region Gävleborgs deltagande i det nationella projektet Cirkulär upphandling i praktiken.

Båda har forskarbakgrund, Anette Jonsäll i form av doktorsexamen från Uppsala universitet och Sigrid Petterssén med forskarutbildning via Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap. De ser forskning som en outnyttjad resurs inom upphandling.

-Det är en styrka att kunna lägga upp och driva processer med ett forskningsbaserat arbetssätt, där det går att följa processer tydligare. Resultat och utvärdering blir enklare att följa bakåt i processen.

-Att ha akademin som källa till ny kunskap och att inkludera forskningen i upphandlingen ger en bättre innovationshöjd och utveckling, säger Anette Jonsäll och Sigrid Petterssén.

Den nya textilorganisationen bygger bland annat på att Region Gävleborg gjort en upphandling för egna vårdkläder och även äger operationstextilier numera. Regionen har också upphandlat arbetskläder för personal i vårdnära yrken som exempelvis vaktmästare samt skapat ett helt nytt textilavtal för folkhögskolorna som har helt andra behov än hälso- och sjukvården.

Regionens deltagande i det nationella projektet – som höll ett slutseminarium nyligen – handlade egentligen om upphandling av kuddar men växte till att ta ett betydligt bredare grepp om textilier.

En stor kunskapskälla har varit Bollnäs sjukhus – ett av tre sjukhus jämte Gävle och Hudiksvall inom regionen – sedan leverantören Aleris valt att bryta avtalet för drift av sjukhuset.

-Vi fick därmed möjlighet att göra Bollnäs sjukhus till testarena med upphandling av kläder. Det var en rad olika saker som vi kunde testa och vi lärde oss otroligt mycket – allt från hur vi ställde krav till hur det fungerade i verkligheten, säger Anette Jonsäll.

Erfarenheter från Bollnäs sjukhus gjorde exempelvis att regionen tog beslut om att äga vårdkläder och att sätta en hög ambitionsnivå för att minska antalet ”set” per medarbetare.

-Ägandet ger kontroll och att även kunna styra vart kläderna ska gå när de anses förbrukade – ska vi återanvända eller återvinna? Det tror jag många funderar över utifrån att mycket av uttjänta textiler idag eldas upp eller går till lump, förklarar Sigrid Petterssén.

-Vi har sänkt antalet set per person och där ligger stora vinster – det mest miljövänliga plagget är faktiskt det som aldrig blir tillverkat. Enligt en textilhandbok kräver en anställd elva set. Men nu vet vi via testarena Bollnäs att det fungerar alldeles utmärkt med färre set. I Bollnäs kör man på fem set och vi har beslutat om sju set per person i övriga regionen.

Krav på snabbare flöden i tvättprocessen och översyn av design ska också bidra till att regionen klarar sig med färre plagg. En mängd storlekar på byxor har funnits tidigare som krånglat till hanteringen. Renodling till small, medium och large samt unisex-modeller gör att fler kan använda samma kläder.

Samtidigt har översynen öppnat för förbättringar.

-Traditionellt för kvinnor används byxa och blus, men vi kan nu också ge möjligheter till klänning utifrån att medarbetare kan sig otrygga under mensen.  Det har blivit väldigt populärt att jobba i klänning, antingen med byxor eller tights, säger Sigrid Petterssén.

Alla textilier har numera insydda chip.

-De chipen levererar en mängd data som vi nu avtalat om att regionen får tillgång till för att optimera våra flöden – tidigare har det varit data som främst leverantören sett, säger Sigrid Petterssén.

-Vi tror att den kunskapen leder till minskat svinn och mindre volymer som behöver lagras genom att vi får ökad kontroll.

För operationstextilier har Region Gävleborg sett nya möjligheter att använda flergångstextilier som med en ny standard likställs hygieniskt med engångstextilier. Ekonomiskt går det jämnt ut, men miljövinsten är betydande.

-Vi har ökat säkerheten genom att tillverkning sker i Sverige och Estland. Erfarenheter från pandemin har varit viktiga delen, men även sårbarhet som uppstått med stoppade leveranser av engångstextilier från Myanmar på grund av inbördeskriget där, säger Sigrid Petterssén

Det nya avtalet med Elis Sverige präglas av att utveckling ska ske i samverkan mellan region och leverantör.

-Vi har skrivit in att utveckling ska se i samverkan. Kontraktet kan löpa i åtta år och det är knappas troligt att marknaden ser likadan ut mot slutet av avtalsperioden. Därför vill vi säkerställa att kunna vara med och driva utvecklingsfrågor. Det kan handla om en rad saker – nya material, tvättmetodik, energiförbrukning med mera, säger Sigrid Petterssén.

Kompetens från inköp, it, hygien samt logistik och service har arbetat tillsammans för att forma den nya modellen.

-Betydelsen av kunskap och samverkan på alla nivåer är en viktig lärdom.  Vi har alltid ett helhetsperspektiv i arbetssättet. Olika analyser som omvärlden, behoven och marknaden ger tillsammans med dialog med leverantörer kunskap vi behöver för att kunna skriva bra upphandlingsunderlag, säger Anette Jonsäll.

Hon summerar arbetet med några tips:

  • Samverkan internt och externt är viktigt.
  • Arbetet tar tid. Lägg tid på förarbetet och att reda ut vilka som har mandat inom olika områden.
  • Det måste fungera i verkligheten. Var på plats och var nyfiken. Förstå helheten för att kunna ställa rätt frågor och få viktig kunskap tillbaka.
  • Värdet av intresse för utvecklingsfrågor och hållbarhet är centralt.

Läs mer: Upphandling Bollnäs kommunCIrkulär ekonomiRegion GävleborgTextilTvätt

Fredrik Mårtensson

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skälFörslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott

Nytt från Upphandling24

  • Kräver Bravida på 11 miljoner
  • “Fler brott bör ge uteslutning”
  • AI minskar jobbstressen
  • “En upphandlare måste vara djärv”
  • Tioårsjubileum för marknadens pris
  • Få upphandlar innovativt
  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling

Kommentarer från läsarna

- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Maktmissbrukare med andra ord
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Tjänsteman på JO uppger att de "väljer" vilka ärenden de ska utreda oavsett om det är ett fel som begåtts…
Måns Weimarck : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Synnerligen bra idé! Det öppnar upp för goda affärer, minskar behoven av extensiva marknadsundersökningar före varje upphandling och minskar risken…
Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…

Senaste inläggen

  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse