I maj släpper SIS, Swedish Standards Institute, en ny internationell standard för hållbar upphandling och inköp. När standarden nyligen presenterades poängterades särskilt att det inte enbart handlar om offentlig upphandling:
– I och med att standarden täcker hållbarhet inom all inköpsverksamhet kan den användas av myndigheter, organisationer och företag, säger Hans von Axelson som från svensk sida deltagit i utvecklingen.
Klart är internationell standardisering tar tid. I just detta fall har det arbetats i mer än tre år inom International Organization for Standardization. Initiativet kom från Frankrike där det redan fanns en liknande norm, men enligt Hans von Axelson har Sverige fått gehör för många synpunkter.
Den engelska texten är nu slutredigerad och en svensk översättning väntas vara klar i maj månad. Därefter är det fritt fram att dra nytta av resultatet av detta samarbete mellan många länder.
I Sverige kommer standarden att heta SS-ISO 20400 Hållbar upphandling – Vägledning.
Thomas Idermark, vd för SIS, slår fast att internationella standarder underlättar bland vid annat utbyte av varor och tjänster mellan länder. Hans förhoppning är att fler ska upptäcka denna möjlighet:
– För två år sedan hänvisades det till internationella standarder i, mellan tummen och pekfingret, ungefär hälften av de offentliga upphandlingarna så det finns mer att göra.
I slutet av förra året lanserades SIS en annan ISO-standard som också är av intresse för upphandlare. SS-ISO 37001 Ledningssystem mot mutor – Krav och vägledning syftar till att underlätta arbete mot mutor inom alla slags verksamheter.
– Den här standarden är tydlig med att styrelser och ledningar har en viktig roll för att motverka mutor och den innehåller information om hur man kopplar på ett hållbart arbetssätt, säger Marcus Ihre, standardiseringschef inom miljö och hållbar utveckling vid SIS.
Även framtagandet av denna ISO-standard tog ungefär tre år.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer