Två företag var intresserade av att sköta driften av Folkets hus i Haparanda. Till kraven i upphandlingen, som genomfördes med förenklat förfarande, hörde erfarenhet av att driva biograf.
Haparanda stad valde den entreprenör, Hap Tor, som saknade denna erfarenhet. Förvaltningsrätten ger därför Bio Haparanda rätt. Upphandlingen får avslutas först sedan rättelse gjorts på så sätt att utvärderingen (kvalificeringsfasen inkluderad) görs om.
Av Hap Tors mycket allmänna formuleringar drar förvaltningsrätten slutsatsen att bioerfarenhet helt saknas. Upplysningen om att underleverantörer med erfarenhet var tänkta att användas räcker inte.
Enligt 15 kap. 15 a § LOU är det tillåtet att åberopa andra företags kapacitet. En förutsättning för detta är att det finns ett åtagande, eller ett avtal, med aktuellt företag, vilket saknades i detta fall. Enligt domen räcker det inte att hänvisa till en ospecificerad underleverantör.
Haparanda Bio hade ytterligare en invändning kring upphandlingen. Hap Tors anbud var inte märkt enligt förfrågningsunderlagets anvisningar. Kommunen öppnade alltså ett märkt och ett omärkt anbud.
Anbudsgivaren hade vid inlämning i receptionen muntligen framfört vilken upphandling anbudet avsåg. Vid öppning visste kommunen därmed vilken upphandling anbudet avsåg och de båda kuverten hade dessutom förvarats tillsammans under tiden mellan inlämning och öppning. Domstolen noterar det omärkta anbudet, men godtar förklaringen.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer