-De synpunkter som trafikföretagen framförde handlade om delarna som gäller trafiken i Sverige där vi fått backa lite om ganska långtgående krav på den fysiska miljön i trafiken Det är inte alltid som trafikföretagen kan påverka de delarna utan ansvar ligger ibland på exempelvis Trafikverket, säger Iris Rehnström, hållbarhetsansvarig på Skånetrafiken, som är regional kollektivtrafikmyndighet.
Hon tillägger:
-Från trafikföretagen kom det inga synpunkter alls om de krav som vi ville ställa på leverantörskedjorna. Tvärtom fick det enbart ett positivt mottagande där man från branschen såg ett värde med krav att förhålla sig till för att kunna bygga upp strukturer inom sin organisation och med sina leverantörskontakter.
De nya upphandlingskraven har växt fram efter en kartläggningsprocess och därefter samverkan med Rädda barnen och Västtrafik.
-Vi har nu ute på annons upphandlingen för stadsbusstrafiken i Lund där de nya ska-kraven ställs för första gången. Framöver blir det standard i bussupphandlingar att kraven finns med som en del av vår hållbarhetsbilaga i bussupphandlingar, säger Iris Renhnsträm.
Samtidigt som Skånetrafiken i sin hållbarhetsredovisning pekar på fördelarna med elbussdrift (energi, buller, avgaser) så finns en tydlig baksida.
I leverantörskedjan finns tydliga risker med barn som utnyttjas vid brytning av kobolt till bussbatterier och särskilt i Kongo.
-Alla regioner har en uppförandekod som tydligt uttrycker att barns rättigheter måste respekteras. Men Rädda barnen framförde värdet av att även ställa tydligare krav och det har varig en grund för det fortsatta arbetet efter den kartläggning som skedde inledningsvis, säger Iris Rehnström.
-De trafikföretag som vi upphandlat inom busstrafiken äger fordonen själva och det ställer krav på att vi har en bra kontakt med dem och att företagen i sin tur jobbar tillsammans med busstillverkarna. Så mycket har handlat om att få igång ett arbete som skapar ringar på vattnet.
Rädda barnens rekommendation efter det inledande batteriprojekt som genomfördes var att utveckla kompletterande krav i bussupphandlingar.
-De förslag till nya upphandlingskrav som togs fram har kommunicerats med trafikföretagen med möjligheter att yttra sig över dessa och även delta i arbete i en workshop.
-Vi ställer framför allt tydliga krav på att de trafikföretag som vi upphandlar har en systematik i arbetet – att man går bakåt i sin värdekedja och jobbar aktivt med att leva upp till vår uppförandekod och specifika krav, säger Iris Rehnström.
Skånetrafiken kommer nu att kräva av sina operatörer att de har ett aktivt arbete för att förebygga barnarbete med internutbildning och rutiner om barnarbete skulle upptäckas med ansvarsfördelning och åtgärdsplaner.
Krav ställs också på särskild hänsyn för unga arbetare, definierat som personer i laglig ålder för arbete men under 18, som ska skyddas från bland annat nattarbete och farliga moment.
-Det är klart att vi i det här arbetet måste vi fråga oss: hur kan vi från Sverige påverka i ett land långt borta med en odemokratisk regim? Ett alternativ är att undvika batterier med kobolt när så är möjligt, vilket inte alltid är fallet beroende på typen av fordon. Men vi ser också möjligheter att ställa kompletterande krav som ger effekt om vi samtidigt följer upp dessa på ett effektivt sätt, säger Iris Rehnström.
Skånetrafiken lyfter även fram krav på själva trafiken kring barn och ungas rätt till ett tryggt resande. Det handlar bland annat om bemötande, miljön på fordonen och att information ska kunna förstås av barn och unga.
-VI vill jättegärna att materialet sprid och används till fler kollektivtrafikmyndigheter än Skånetrafiken och Västtrafik. Det är just en av fördelarna med offentlig sektor och kollektivtrafiken att vi delar med oss av allting och utvecklas tillsammans, summerar Iris Rehnström.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer