Sveriges nationella mål är att 60 procent av de livsmedel som levereras till offentliga kök ska vara ekologiska år 2030. Ekomatcentrum, en ideell förening, som vill bidra till en ökad eko-konsumtion, följer utvecklingen år för år.
Sammanlagt 124 kommuner har nått halvvägs, till 30 procent. Fem kommuner har passerat det nationella målsnöret. Allra mest ekologiskt, 82 procent, köper Lunds kommun. Här är hela 82 procent av varorna ekologiska.
– Vi har snubblat på målsnöret de senaste fem åren och då är det extra roligt att vinna igen, säger Linda Sandgren, utvecklingssamordnare på Måltidsservice i Lund.
Skånska Vellinge, som länge legat i topp, fick se sig slagna när fjolårets siffror nu räknats samman. Bland de fem återfinns även Malmö, Örebro och Borlänge.
I Malmö är eko-andelen 65 procent. Louise Dahl, projektledare vid miljöförvaltningen, säger att kommunen vågat sätta ribban högt i matpolicyn och att det har gett resultat:
– Att en så stor stad som Malmö hamnar på tredjeplats är något vi ska vara väldigt stolta över.
Louise Dahl förklarar framgången med tydliga och ambitiösa mål. Malmö stad har även ett bra avtal med livsmedelsgrossister och ett tydligt beställningssystem som gör det lätt att göra rätt.
– Medan resten av eko-marknaden står och stampar rullar offentlig sektor vidare i jämn ökningstakt mot det nationella konsumtionsmålet, summerar Eva Fröman, hortonom/ekonom vid Ekomatcentrum.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer