I det avtal som börjar gälla nästa sommar öppnas möjligheter för de sex kommunerna Bengtsfors, Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud, Säffle och Åmål att köpa in ett 80-tal olika närproducerade livsmedel från Värmlands och Västra Götalands län till ett beräknat värde av drygt tio miljoner kronor per år.
-Vi gjorde en ordentlig kartläggning om hur många lokala producenter som kunde ha förmåga att lämna anbud. Första intresseförfrågan som gick ut visade att väldigt många ville sälja till kommunerna. Men problemet kan ofta vara att man inte kan fylla en hel kvot och då krävs samverkan mellan flera leverantörer, berättar Madeleine Olsson, upphandlare i Färgelanda kommun.
-Vi var väldigt öppna i upphandlingen för att små producenter kunde lämna anbud som enskilda företag eller genom samverkan. Hela processen ledde fram till ett väldigt bra samarbete mellan många små leverantörer och det var precis det som vi hoppades på.
Skafferi Värmland – som företräder ett 40-tal ”närproducenter” blir nu en lokal grossist som gör leveranser från lokala producenter möjliga och där även viltkött från älg och vildsvin täcks in av det nya avtalet.
Dalslandskommunerna plus Säffle i Värmland kommer vidare att köpa in fler mejeriprodukter än tidigare från områdets mejerier, Wermlands mejeri i Nysäter och Dalsspira mejeri i Färgelanda.
Lokala leveranser av potatis blir också möjligt inom den lilla livsmedelsupphandlingen.
Säffle kommuns upphandlare Sven Junzell ger lite bakgrund till arbetet:
-Dalsland och Säffle är en aktiv jordbruksbygd och det genomsyrar även politiken där vi jobbat en hel del med att ställa höga krav på djuromsorg och att successivt leta möjligheter att köpa in mer av ekologiska och närproducerade produkter.
Han var egentligen mer involverad i den förra upphandlingen.
-Då jobbade en hel del med att scanna av marknaden och bjuda in till möten. Vi såg då att det fanns många producenter i regionen men att de i många fall var alltför små för att klara distributionen på egen hand.
-Vi kom en liten bit på vägen genom avtal med bland annat Wermlands mejeri om mjölk, men det kändes ändå som en liten besvikelse. Nu kan vi se att det ändå var värdefullt för arbetet med den lilla livsmedelsupphandlingen, där vi varit ännu mer aktiva med dialog och tittat på lösningar i andra kommuner. Just modellen att bryta loss de delar av livsmedelsupphandlingen där vi bedömt att lokala producenter kan konkurrera har gett bra resultat.
Sven Junzell menar att tålamod är viktigt:
-En erfarenhet är att det tar tid att skapa möjligheter till inköp av mer lokalproducerat. Det handlar om att bygga upp erfarenheter från tidigare upphandlingar och skruva på kraven. Jag tror det är viktigt att ha en dialog med både politiken och näringen om att man det kan ta tid att nå resultat.
Kommunerna ställer nu krav på en form av pedagogiskt mervärde från leverantörerna, som ska kunna ta emot studiebesök från skolor med en restid på högst två timmar.
I en text på Åmåls kommuns webbplats lyfter kostchefen Elisabeth Eskfelt fram att kommunen under flera år arbetat målmedvetet med att öka andelen svenska och närproducerade livsmedel på sina avtal.
-Att vi genom innovation, nytänk och mod i upphandlingen har lyckats ta det arbetet ytterligare ett steg är vi jätteglada och stolta över, säger hon.
Madeleine Olsson tillägger:
-Ett gemensamt bra arbete har gett ett bra resultat. Det har varit ett stort projekt för en grupp små kommuner men det är roligt att vi lyckats.
Kommunernas stora livsmedelsupphandling med en huvudgrossist pågår nu för fullt och med inriktningen att de både avtalen ska löpa parallellt med varandra.
-Vi gjorde den lilla först för att se vilka varor vi fick in där, och direkt därefter började vi med den stora livsmedelsupphandlingen. Idag har vi Menigo som leverantör och det är samma kommuner som samarbetar i båda upphandlingarna, säger Madeleine Olsson.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer