Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Leverantörer från tredjeland kan uteslutas

RättsfallsanalysEU-domstolen har i ett nytt förhandsavgörande fastslagit att leverantörer från länder som inte anslutit sig till GPA, Goverment Procurement Agreement, eller motsvarande inte har några rättigheter enligt upphandlingsdirektiven och därför får uteslutas från offentliga upphandlingsförfaranden utan skäl. Philip Thorell och Veronica Thurin, Snellman advokatbyrå, analyserar rättsfallet.

| 2025-04-07
Veronica Thurin och Philip Thorell, Snellman advokatbyrå.

SAMMANFATTNING:

EU omfattas av WTO:s Goverment Procurement Agreement (GPA) som säkerställer att leverantörer från GPA-länderna har lika och ömsesidigt tillträde till varandras upphandlingsmarknader. EU-domstolen har i ett nytt förhandsavgörande i målet CRRC Qingdao Sifang slagit fast att leverantörer från länder som inte anslutit sig till GPA eller ett motsvarande avtal inte har några rättigheter enligt upphandlingsdirektiven och därför får uteslutas från offentliga upphandlingsförfaranden utan skäl.

Domstolen konstaterade dock att EU har exklusiv befogenhet att reglera tredjeländers tillträde till offentlig upphandling, vilket innebär att en enskild medlemsstat därför inte kan införa en lag som utesluter leverantörer som inte är anslutna till GPA.

Eftersom leverantörer från tredje land inte har några rättigheter enligt upphandlingsdirektiven får den upphandlande myndigheten själva avgöra om de ska tillåtas delta och, om så är fallet, om deras anbud ska behandlas på ett särskilt sätt.

BAKGRUND: 

Enligt upphandlingslagstiftningen i Rumänien var upphandlande myndigheter och enheter skyldiga att utesluta leverantörer från länder som inte omfattas av GPA från offentliga upphandlingar. Kina omfattas inte av GPA och en rumänsk myndighet uteslöt därför ett anbudskonsortium från en upphandling på grund av att konsortiets ledare, bolaget CRRC Qingdao Sifang, hade sitt säte där. En rumänsk domstol begärde förhandsavgörande från EU-domstolen om den rumänska lagstiftningen var förenlig med upphandlingsdirektiven.

RÄTTSLIG BEDÖMNING:

EU-domstolen konstaterade att den rätt som ”alla intresserade” leverantörer har enligt artikel 27.1 i LOU-direktivet att delta i upphandlingar inom EU– ordalydelsen till trots – inte omfattar alla leverantörer, utan exkluderar leverantörer från länder som inte omfattas av GPA. En annan tolkning skulle enligt domstolen nämligen inte vara förenlig med den rätt leverantörer från GPA-länder enligt artikel 25 har till behandling som inte är mindre gynnsam än den som beviljas leverantörer från EU, som skulle vara meningslös om samma rätt gavs till leverantörer från länder som inte omfattas av GPA.

EU-domstolen klargjorde att det dock inte ger rätt för medlemsstaterna att, som Rumänien (men inte Sverige) gjort, lagstifta i nationell lagstiftning om automatisk uteslutning av leverantörer från länder som inte omfattas av GPA. Det tillhör nämligen EU:s exklusiva behörighet att lagstifta om, vilket EU ännu inte gjort.

I stället är det, enligt EU-domstolen, upp till den upphandlande myndigheten eller enheten att välja om en leverantör från ett land som inte omfattas av GPA (som Kina) ska tillåtas delta i en upphandling, och att det även kan regleras i upphandlingsdokumenten. Domstolen framhåller dock att det är tänkbart att sätten för att behandla sådana leverantören måste överensstämma med vissa principer och uppfylla vissa krav enligt nationell rätt, även om leverantören inte kan utkräva någon rätt enligt unionsrätten.

ANALYS:

Bara ett par månader innan avgörandet i CRRC Qingdao Sifang kom EU-domstolen i Kolin (C-652/22) fram till samma slutsats om att leverantörer från länder som inte omfattas av GPA saknar rättigheter enligt upphandlingsdirektiven.

Förhoppningarna var höga om att EU-domstolen i CRRC Qingdao Sifang skulle ge mer handfast vägledning för upphandlande myndigheter och enheter som tillåter att sådana leverantörer deltar. Vissa, däribland Upphandlingsmyndigheten, har nämligen tolkat Kolin som att om den upphandlande myndigheten väljer att negativt särbehandla leverantörer från länder som inte omfattas av GPA i förhållande till leverantörer från GPA-länder så finns det en gräns för hur särbehandlande behandlingen får vara; den ska ”avspegla den objektiva skillnaden” mellan deras rättsliga ställning.

CRRC Qingdao Sifang ger dock tyvärr inte någon ytterligare vägledning i den frågan. Det står dock klart att leverantörer från länder som inte omfattas av GPA i vart fall inte kan överpröva att den gränsen (om den ens finns) överträtts i domstol eftersom de saknar rättigheter enligt upphandlingsdirektiven.

En ytterligare fråga som CRRC Qingdao Sifang och Kolin väcker är om exempelvis ett kinesiskt bolag ändå inte enkelt kan få rättigheter enligt upphandlingsdirektiven genom att låta ett dotterbolag etablerat inom EU inkomma med anbudet, som åberopar det kinesiska moderbolagets kapacitet? Det skulle kraftigt minska incitamenten för länder som Kina att ansluta till GPA.

Att EU-domstolen på kort tid meddelat två avgöranden på samma protektionistiska tema är inte förvånande. USA överväger att lämna GPA och EU har nyligen vidtagit flera åtgärder som syftar till att förhindra orättvis konkurrens från leverantörer från tredjeland, till exempel IPI-förordningen, som ger Europeiska kommissionen verktyg för att begränsa tillgången till EU:s upphandlingsmarknad för leverantörer från tredjeland som inte öppnar upp sin upphandlingsmarknad för leverantörer från EU, och förordningen om utländska subventioner, som möjliggör för kommissionen att besluta om att företag som fått utländska subventioner som snedvrider konkurrensen på EU:s inre marknad ska uteslutas från offentliga upphandlingar.

CRRC Qingdao Sifang var för övrigt det första bolaget som blev föremål för en fördjupad undersökning enligt den sistnämnda förordningen efter att ha deltagit i en offentlig upphandling i Bulgarien, vilket ledde till att bolaget drog tillbaka sitt anbud.

MÅL: 

EU-domstolen C-266/22

 

Text: Philip Thorell och Veronica Thurin, Snellman advokatbyrå.

Läs mer: UpphandlingUteslutning

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skälFörslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott

Nytt från Upphandling24

  • Kräver Bravida på 11 miljoner
  • “Fler brott bör ge uteslutning”
  • AI minskar jobbstressen
  • “En upphandlare måste vara djärv”
  • Tioårsjubileum för marknadens pris
  • Få upphandlar innovativt
  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling

Kommentarer från läsarna

Nils Larsson : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Ett bra förslag, förhandlingar ska i min mening användas oftare. Förslaget är även passande med dagens politiska fokus på effektivitet,…
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Maktmissbrukare med andra ord
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Tjänsteman på JO uppger att de "väljer" vilka ärenden de ska utreda oavsett om det är ett fel som begåtts…
Måns Weimarck : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Synnerligen bra idé! Det öppnar upp för goda affärer, minskar behoven av extensiva marknadsundersökningar före varje upphandling och minskar risken…
Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…

Senaste inläggen

  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse