Foderbristen i sommartorkans spår kan innebära att vår självförsörjningsgrad minskar ytterligare. Gösta Gustavsson, tongivande centerpolitiker i Linköping, vill därför att kommunen alltid ska upphandla mat som är producerad enligt kriterierna i Sveriges stränga miljö- och djurskyddslagar.
– Detta leder till att kommunen köper mat som produceras i Sverige så långt tillgång finns, skriver han i sin motion till kommunfullmäktige.
Önskemålet är att redan gjorda upphandlingar så långt möjligt styrs över till mat från Sverige. På sikt vill han se reviderade kommunala upphandlingsmål.
Gösta Gustavsson noterar exempelvis att importkyckling inte bidrar till att sluta kretsloppen eller till biologisk mångfald. Inte heller mildras den extrema torkans konsekvenser i Sverige.
– Dessa inköp bidrar inte heller till att öka försörjningstryggheten.
Riksdagsledamoten Staffan Danielsson, också centerpartist, hoppas att motionen kan bli ett riktmärke för massor av liknande initiativ:
– Att intet göra, att passivt fortsätta att upphandla nötkött och annan mat från länder långt borta, är att svika det svenska lantbruket.
Elisabet Qvarford är vd för intresseorganisationen Svenskt Kött. Hon tycker att det inte finns några ursäkter för att inte servera hållbart producerat kött i våra kommuner.
– Svenska skattebetalares pengar bör inte spenderas på livsmedel som samma skattebetalare har valt bort när de själva handlar i matbutiken.
Regeringen har lovat att stötta svenska lantbrukare med 1,2 miljarder kronor efter det extrema sommarvädret. Hushållningssällskapet ber samtidigt om att gamla stöd, där 500 miljoner kronor återstår för åren 2015-2017, skyndsamt ska betalas ut.
Finansminister Magdalena Andersson poängterar att de som drabbas av torkan ska känna samhällets stöd:
– Ett nationellt stödpaket till Sveriges lantbrukare är viktigt för de drabbade lantbrukarna men även för att säkra vår livsmedelsförsörjning.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer