Antalet startade upphandlingar ökade med drygt 30 procent under 2020 och kommunens inköp landade på nästan fyra miljarder kronor – kommunala bolag ej medräknade.
Resursförstärkning och bra planering har varit nyckelfaktorer som gjort den ökade arbetsbelastningen hanterlig för kommunens upphandlingsavdelning.
-Vi har hittills tagit hand om alla upphandlingsärenden som kommit in. Det har kunnat skett tack vare omfördelning av vissa uppgifter men också med hjälp av att vi har ökat med två upphandlare i tjänst, från 18 till 20, säger kommunens upphandlingschef Susanne Afzelius.
Upphandlingsavdelningen påbörjade 266 upphandlingar under 2020. Behovet för 2021 är svårt att beräkna, enligt Susanne Afzelius, men hon ser ett fortsatt högt tryck och sätter in det i ett sammanhang där Uppsala kommun arbetar för att bli en mer attraktiv affärspartner.
–Vi har just nu fler upphandlingar på gång än någonsin tidigare och vi fortsätter att stärka vår kompetens inom bland annat hållbar upphandling, service och dialog.
Även Timrå kommun – med ambitionen att bli bäst i Sverige på upphandling – lyfte tidigt under pandemin fram tidigareläggning av upphandlingar som en ”coronaåtgärd”.
-Någon direkt tidigareläggning har det inte blivit utan vi såg av det som olika nämnder redovisade att vi redan låg på en hög nivå. Så utifrån den kartläggningen kunde vi varken se ett tydligt behov av att öka nivån ännu mer eller att kommunen hade den förmågan, säger Stefan Dalin, socialdemokratiskt kommunalråd i Timrå.
-Men en annan punkt som vi lyfte fram kring att dela upp våra upphandlingar i mindre delar så att fler företag kan vara med och konkurrera, är någonting vi jobbat med under det senaste året och som kommer att vara prioriterat även framöver.
Från branschorganisationer och fackföreningar ställdes också krav om att tidigarelägga upphandlingar. Byggnads tycker att responsen från upphandlade myndigheter varit sval, men upplever också regionala skillnader.
-Det är bra att exempelvis Uppsala lyfter fram att man ökat antalet upphandlingar, men vi har inte märkt någon större coronaeffekt när det gäller offentliga investeringar än i alla fall, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.
Han tycker att regeringens höstbudget innehåller positiva delar med höjt investeringsstöd och satsningar på energieffektivisering av flerbostadshus.
-Men jag förväntar mig samtidigt att det kommer ännu större investeringar i vårändringsbudgeten.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer