Det övergripande avtalet om ekonomi och handel mellan EU och Kanada, mer känt som Ceta, har godkänts av EU-parlamentet. Handelsavtalet röstades igenom med 408 ja-röster mot 254 nej. 33 ledamöter avstod från att rösta.
– Genom att godkänna Ceta har vi valt öppenhet och tillväxt i stället för protektionism och stagnation, säger Artis Pabriks, parlamentets föredragande för Ceta-avtalet, och beskriver Kanada som en frände vad gäller värderingar och en allierad som Europa kan lita på.
Målet med avtalet är att ta bort tullar på de flesta varor och tjänster (till undantagen hör bland annat mejeriprodukter). Kanada är dessutom på väg att öppna landets marknad för offentliga upphandlingar, något som redan skett i Europa.
När Kanadas premiärminister Justin Trudeau talade i EU-parlamentet slog han fast att Ceta inte bara handlar om handel, importer och exporter, eller vinster:
– Det syftar till att förbättra människors liv.
Detta är första gången som Kanada i ett bilateralt avtal öppnar offentlig upphandling på alla statliga nivåer. Inom några sektorer, sjukvårdstjänster och energi, finns dock undantag. En webbtjänst kommer nu att etableras för att underlätta för europeiska företag som vill göra affärer på den kanadensiska marknaden.
Kritik har riktats mot Ceta för att det omfattande avtalet ger för mycket makt åt multinationella företag. Därför har en skrivning tillkommit om att alla bestämmelser ska gälla utan att det påverkar länders rätt att reglera. Förfarandet för tvistlösning mellan investerare och stat ersätts med investeringsdomstolar som ska bidra till ökad öppenhet.
Socialdemokraterna valde att lägga ned sina röster vid omröstningen i Strasbourg. Den miljöpartistiske parlamentsledamoten Max Andersson beskriver för sin del Ceta-beslutet som historiskt dåligt:
– Tyvärr har EU-parlamentet i dag accepterat ett avtal som kan få omfattande negativa effekter för klimat- och miljöarbetet framöver.
Svenskt Näringslivs handelsexpert Olof Erixon är däremot nöjd:
– Allt som kan underlätta vår export och import och reducera onödiga hinder är av stort värde, inte bara för företagen utan för alla svenskar.
Ceta gäller provisoriskt med start från april. För att gälla fullt ut ska avtalet ratificeras av alla nationella och regionala parlament inom EU, vilket väntas bli en utdragen process.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer