Du ska ställa hållbarhetskrav i en upphandling och ska formulera något smart som ska vara med i upphandlingsdokumenten. Du läser på om tjänsten eller varorna som ska köpas in och inser att det påverkar miljön. Det finns risk för dåliga arbetsvillkor och upphandlingen är dessutom lämplig för sysselsättningsvillkor.
Hur ska du klara det här? Du har kanske läst miljö- eller naturvetenskap på universitetet, men du är knappast organisk kemist eller hr-konsult. Pulsen stiger, stresspåslaget är markant. Känner du igen situationen?
”Kan själv” står det i botten på min frukostskål. Härom morgonen tog jag sista skeden yoghurt och stirrade på texten. ”Kan själv”. Kaxigt och självsäkert. Under bråkdelen av en sekund hade jag en inre dialog. Kan jag själv?
Nä, knappast. Jag trivs bäst när jag får bollplanka med kollegor, spana in vad andra gör, läsa på, googla och sen fatta beslut om hur jag ska göra. Jag behöver andra. ”Kan tillsammans” låter inte lika slagfärdigt, och skulle heller inte få plats i botten på skålen, men det är min melodi.
Det kan också vara lösningen för att minska stressnivån på alla strateger och upphandlare som känner att hållbarhetskompetensen inte räcker till. Vi får hjälpas åt! Glo och sno, sa en politiker från en mindre kommun på en konferens om hållbar utveckling. Ja, precis så. Vi ska glo och sno, dela med oss av erfarenheter och kompetenser.
Det är en konst att ställa krav som ligger rätt i förhållande till var branschen befinner sig. Krav som går att följa upp, har rimliga ekonomiska konsekvenser och samtidigt gör skillnad för människors hälsa och för miljön.
Upphandlingsmyndigheten ger ett bra stöd, är ett nav vi andra kan kretsa kring. De har tagit fram material för miljökrav, arbetsrättsliga villkor och nu senast för sysselsättningsfrämjande villkor. Och det är riktigt, riktigt bra.
Sen behöver vi som genomför upphandlingar och uppföljningar hjälpas åt för att omsätta stödet i praktiken. Det går nämligen inte att ta stödmaterialet rakt av och kopiera in i vårt upphandlingsdokument. Du behöver ta reda på vad som är på riktigt viktigt i din kommun eller organisation.
Och vad klarar blivande leverantörer? Du vill troligen att små och medelstora företag ska kunna lämna anbud. Marknadsundersökning är A och O för att hitta rätt nivå.
En marknadsundersökning kan handla om att ringa fem, sex presumtiva anbudsgivare och fråga hur deras fordonsflotta ser ut, hur deras miljöarbete fungerar och hur de arbetar med att fasa ut farliga ämnen, hur de ser på kollektivavtal och att ta emot praktikanter etcetera.
Några timmars rundringning kan ge väldigt mycket tillbaka. Du blir tryggare i ditt beslut om nivå på kraven. Om någon senare funderar över kraven kan du titta på dina anteckningar och återkoppla vad företagen sa. I dialogen kan du dessutom få reda på andra saker om upphandling och inköp som ni kan ha nytta av.
I Helsingborg har vi lärt oss att sålla och ta bort, kolla in vad andra har gjort och dra nytta av andras kreativitet och misstag.
Slutklämssensmoralen i denna krönika får bli:
Glo och sno tills du kan själv! (Det vill säga alltid eftersom du aldrig kommer bli fullärd.)
Sänk pulsen.
Testa, lär och gör, så hörs vi igen,
Vill du diskutera hållbar upphandling? Mejla till fornamn.efternamn@helsingborg.
Camilla Alfredsson
Tf inköpschef Helsingborgs stad
Bra tänkt. Man behöver inte krångla till det. Vi blev så glada i våras. En mellansvensk kommun kontaktade oss i god tid innan upphandling. Man funderade på vilka krav på återvunnet material som kunde ställas. Och undrade hur stor andel återvunnet vi har i våra produkter. Äntligen säger vi som arbetat så i många år men det har inte ställts några krav i inköp och upphandlingar tidigare. Ingen kommun har tidigare frågat efter en redovisning. Så hoppas det är starten på något bra. Genom kommunikation och möjlighet att ta stegen vinner alla och inte minst miljön i slutändan.