Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Jäv – det här bör myndigheten tänka på

Jäv uppkommer ganska frekvent vid upphandlingar, men det är inte alltid som det upptäcks eller hanteras på ett korrekt sätt. Christian Härdgård och Joel Fingal, Advokatfirman Delphi, reflekterar över vad en upphandlande myndighet bör tänka på.

| 2020-06-02

Det första man kanske kommer att tänka på när någon nämner jäv och offentlig upphandling tillsammans är så kallad konsultjäv.

Konsultjäv kan uppkomma om en konsult har haft i uppdrag av en upphandlande myndighet att medverka vid utformandet av upphandlingsunderlaget och därefter själv deltar i upphandlingen som anbudsgivare.

Detta medverkande på ”båda sidor” kan medföra att konsulten vid utformandet av upphandlingsunderlaget har fått otillbörliga konkurrensfördelar och/eller otillbörligt informationsövertag gentemot övriga anbudsgivare.

Om så är fallet skulle detta i så fall strida mot framför allt likabehandlingsprincipen, som framgår av 4 kap. 1 § LOU.

Det finns även en särskild bestämmelse om konsultjäv i 4 kap. 8 § LOU samt en bestämmelse om otillbörlig konkurrensfördel i 4 kap. 2 § LOU, så även lagstiftaren har förutsett att konsultjäv skulle kunna uppkomma och valt att reglera det.

EU-domstolen har i mål Fabricom SA v Belgian State, C-21/03 och C-34/03, konstaterat att en leverantör som har medverkat vid utformandet av upphandlingsunderlaget inte per automatik kan utestängas från en anbudsgivning, utan leverantören måste först ges möjlighet att visa att det tidigare medverkandet vid framtagandet av upphandlingsunderlaget inte leder till någon snedvridning av konkurrensen.

EU-domstolen har även i mål Evigilo, C-538/13, fastställt att den upphandlande myndigheten vid en upphandling alltid är skyldig att kontrollera om det finns eventuella intressekonflikter och att myndigheten vidtar lämpliga åtgärder för att förhindra och upptäcka intressekonflikter samt att dessa åtgärdas.

Det ligger i sakens natur att det inte generellt går att säga vad som ska anses utgöra jäv, utan en bedömning utifrån omständigheterna i det enskilda fallet måste alltid göras. Det kan dock konstateras att om en leverantör ges en konkret otillbörlig konkurrensfördel så kan man utgå ifrån att det föreligger jäv.

Om det inte går att hantera denna konkurrensfördel på något sätt som säkerställer att konkurrensfördelen försvinner så måste den upphandlande myndigheten utesluta leverantören i enlighet med likabehandlingsprincipen.

Men det är inte enbart vid konsultuppdrag som jävssituationer kan uppkomma utan även anställda personer på den upphandlande myndigheten kan hamna i jävssituationer.

Regler kring detta återfinns även i Förvaltningslagen samt Kommunallagen. I dessa lagar anges bland annt att en anställd är jävig om personen ifråga har deltagit i ett beslut som angår honom eller henne själv eller hans eller hennes make, sambo, förälder, barn eller syskon eller någon annan närstående eller om ärendets utgång kan väntas medföra synnerlig nytta för den förtroendevalde själv eller någon närstående, han eller hon eller någon närstående är ställföreträdare för den som saken angår eller för någon som kan vänta synnerlig nytta av ärendets utgång, eller om det i övrigt finns någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet för hans eller hennes opartiskhet i ärendet.

Det finns således ganska så många olika situationer där en person på en upphandlande myndighet kan göra sig skyldig till jäv. De första situationerna som nämns i uppräkningen i stycket ovan, så kallat sakägar-, intresse- och släktskapsjäv, innebär att jäv anses föreligga om upphandlingen rör den person som deltar i upphandlingen eller om resultatet i upphandlingen kan förväntas medföra synnerlig nytta för personen ifråga.

I denna del bör det påtalas att det inte kan anses helt klart vad som avses med begreppet ”närstående”, men med hänsyn till att bestämmelserna syftar till att utgöra ett skydd för att bibehålla opartiskhet och förhindra att konkurrensen snedvrids så bör begreppet ges en tämligen vid tolkning.

Den sista punkten i uppräkningen ovan utgör såkallad delikatessjäv, vilket innebär att jäv föreligger om det av något annat skäl föreligger någon särskild omständighet som är ägnad att rubba förtroendet till handläggarens opartiskhet. Denna form av jäv är därmed också tänkt att vara väldigt vid för att kunna fånga upp så många tänkbara situationer som möjligt.

Om en leverantör misstänker att det föreligger en jävssituation i en upphandling så kan leverantören anföra detta i samband med överprövning av upphandlingen. Om det vid överprövningen skulle konstateras att jäv föreligger så kan detta leda till att upphandlingen får göras om samt eventuellt skadeståndsanspråk från förfördelade leverantörer. Jävssituationer kan således leda till långtgående och kostsamma konsekvenser för en upphandlande myndighet.

En upphandlande myndighet bör därmed fastställa rutiner för hur jävssituationer kan förebyggas, lätt fångas upp och hanteras för det fall det skulle uppkomma. I denna del bör det även påpekas att en anställd är skyldig att meddela om det föreligger en omständighet som skulle kunna tänkas utgöra jäv. Det föreligger således en upplysningsskyldighet som kanske inte alla känner till.

Samtliga som arbetar med offentlig upphandling och deltar i genomförandet av upphandlingar bör informeras om potentiella jävssituationer samt upplysas om hur de ska gå tillväga om de misstänker att det kanske kan föreligga en jävssituation. Om det hanteras på korrekt sätt så kan det förebyggas innan det blir ett problem för den upphandlande myndigheten.

Juristpanelen

Läs mer: Juridisk krönika DokumentationJävKontrollÖverprövning

Helle

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Misstanke om jäv räcker inte för att avbrytaMisstanke om jäv räcker inte för att avbryta
Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skälFörslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist

Nytt från Upphandling24

  • Vill se mer svenska varor hos FN
  • Bravida i nytt blåsväder
  • Cosmic-dom: lång väntan förlängs
  • Hållbara upphandlingar för långsiktigt värde
  • “Ställ krav på systemleverantören”
  • Söker ny prövning av fallet Ferlin
  • Kräver Bravida på 11 miljoner

Kommentarer från läsarna

Johan : Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Tack för en bra genomgång! Ogiltiga och olämpliga anbud hanteras alltså olika. Ogiltiga är bland annat "anbud som inte överensstämmer…
David Sundgren : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
I ett öppet förfarande är det inte förbjudet att träffa anbudsgivare så länge grundläggande principer m m upprätthålls så frågan…
Nils Larsson : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Ett bra förslag, förhandlingar ska i min mening användas oftare. Förslaget är även passande med dagens politiska fokus på effektivitet,…
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Maktmissbrukare med andra ord
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Tjänsteman på JO uppger att de "väljer" vilka ärenden de ska utreda oavsett om det är ett fel som begåtts…
Måns Weimarck : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Synnerligen bra idé! Det öppnar upp för goda affärer, minskar behoven av extensiva marknadsundersökningar före varje upphandling och minskar risken…
Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…

Senaste inläggen

  • Misstanke om jäv räcker inte för att avbryta
  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | 22-23 oktober
  • Ramavtal – fördjupningskurs | 6 november
  • Kvalificerad IT-upphandlare | 12-13 november
  • Leda upphandlingar effektivt | 20 november
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 25 november
  • LOU på två dagar | 2-3 december
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025