Förvaltningsrätten Stockholm
Fusk vid förvaltningsrätten. Foto: Mostphotos.

Bedräglig nämndeman får fängelse

Trots att nämndemannen inte hade någon anställning begärde han och fick ersättning i miljonklassen för inkomstförlust. Bedrägeriet resulterar i en fängelsedom.

En nämndeman har begärt och fått 1,2 miljoner kronor i ersättning för inkomstförlust. Nämndemän har rätt till sådan ersättning men det förutsätter inkomstbortfall, vanligen i form av löneavdrag. Problemet i sammanhanget var att det inte fanns någon lönad anställning, utan bara ett handelsbolag utan intäkter.

Nämndemannen har uppgett att han hade en ”fingerad lön” som aldrig betalades ut. Den var avsedd att tjäna som avräkningsunderlag i framtiden – om och när den app som han och en kompanjon utvecklade hade sålts ”till något amerikanskt bolag för cirka 1,5 till 10 miljoner dollar”.

Tingsrätten underkänner denna förklaring. Rådmannen Bertil Sundin är rättens ordförande:

– Det är uppenbart att ersättning för inkomstförlust endast kan avse verklig inkomstförlust som uppkommer direkt i samband med tjänstgöringen i domstol och inte eventuell framtida ersättning.

Mannen har varit verksam vid Södertörns tingsrätt från år 2013 till 2018. Han var mellan åren 2015–2018 också nämndeman vid Förvaltningsrätten i Stockholm.

Ersättning för inkomstförlust begärdes vid sammanlagt 361 tillfällen, varav 126 gäller förvaltningsrättsuppdraget. Stockholms tingsrätt har gått igenom omfattande skriftlig bevisning såsom lönespecifikationer som inte motsvaras av någon anställning och intyg från en arbetsgivare som inte har existerat.

På grund av bedrägeriernas systematik och omfattning samt att nämndemannen missbrukat allmänt förtroende har tingsrätten bedömt brottet som grovt. Nämndemannen döms till fängelse i ett år och åtta månader och ska också betala tillbaka den felaktiga ersättningen.

Kompanjonen, som undertecknat intygen, får villkorlig dom och dagsböter för medhjälp till bedrägeri.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *