Hushållssopor hämtas av tradition enligt förutbestämt schema. Sopbilarna kör sina rutter och tömmer kärlen – oavsett om de är fulla eller tomma. Framöver kan hushållen komma att få styra mer över när hämtning ska ske.
– Olika hushåll producerar olika mängder avfall. Det är inte hållbart att köra samma rutter varje dag och bara tömma halvfulla kärl, säger Kim Olsson, vd för Nordvästra Skånes Renhållnings AB (NSR).
I ett gemensamt utvecklingsprojekt bryter NSR och innovationsföretaget Itunnan ny mark på upphandlingsområdet.
NSR sökte lösningar på framtidens sophämtning ”on-demand” som styrs av exempelvis sensorer på sopkärlen, något som inte fanns på marknaden. Genom ett offentligt-privat innovationssamarbete (OPI) utvecklar Itunnan denna lösning i ett förstadium till en upphandling.
Att offentliga och privata aktörer samarbetar före själva upphandlingen är ovanligt. Inte konstigt att intresset var stort när detta projekt förra veckan presenterades på ett seminarium i Almedalen.
Kim Olsson förklarar att man ville skapa ett system som var bättre anpassat till hushållens faktiska behov:
– Offentligt-privat innovationssamarbete gav oss ett utrymme att ta fram digitala lösningar som kan optimera rutterna på ett helt nytt sätt.
Projektet stöttas av EU:s Interregprojekt Cleantech Tipp där Länsstyrelsen Skåne tillsammans med skånska och danska partner verkar för att testa och öka kännedomen om OPI. I Danmark används redan detta arbetssätt.
– OPI som processmetod är relativt enkel och kan genomföras utan stora investeringar som i värsta fall ger lösningar som ingen behöver, säger Hanna Savola, tillväxtstrateg på Länsstyrelsen Skåne.
Om man ser det rent praktiskt så har vi i min hemkommun Nacka haft motsvarande system i många år; villaägaren rullar ut sopkärlet när det behöver tömmas.
Vi måste ju ha en viss överkapacitet i tunnorna för att täcka våra variabler i vårt leverne. Med 14 dagar mellan tömningar skulle det innebära att det kan bli en månad till nästa tömning. Jag har svårt att se att det kan finnas någon ekonomi i att ändra rutterna och då är det således endast själva tömningsmanövern som man kan spara energi på. Det känns som att det är svårt att räkna hem ett sådant system, hur innovativt det än är. Ibland har vi en förmåga att krångla till saker som fungerar – bara för att vi kan. Håller med föregående kommentar. Det är väl bara att uppmana villaägarna att inte köra fram tunnan om den inte behöver tömmas.
Och sparar vi pengar på detta så är ju ett gott incitament för oss att sänka soptaxan.