Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Inget hinder mot pensionskrav

RättsfallsanalysKammarrätten i Göteborg har beslutat att inte ingripa mot en gemensam upphandling av hyrpersonal inom hälso- och sjukvård för samtliga regioner i Sverige. Domen tar upp frågan om arbetsrättsliga krav. Philip Thorell och Sarah Ek, Hannes Snellman Advokatbyrå, analyserar domen.

| 2023-12-12
Philip Thorell och Sarah Ek, Hannes Snellman Advokatbyrå.

Sammanfattning
Västra Götalandsregionen, VGR, har genomfört en samordnad upphandling för samtliga regioner i Sverige av hyrpersonal inom hälso- och sjukvård. Flera bemanningsföretag ansökte om överprövning av upphandlingen.

Kammarrätten i Göteborg har nu slagit fast att det inte finns något hinder mot att i en upphandling ställa arbetsrättsliga krav som inte omfattas av utstationeringslagens hårda kärna.

Bakgrund
VGR gjorde en samordnad upphandling för samtliga regioner i Sverige av hyrpersonal inom hälso- och sjukvård och flera bemanningsföretag ansökte om överprövning av upphandlingen.

Även om flera rättsliga frågor aktualiserades i kammarrättens domar fokuserar vi i denna artikel på en grund som anfördes av anbudsgivarna Agila Nurse, Agila Doktor och Bonliva: att avtalsvillkor om att hyrpersonalen ska omfattas av tjänstepension, trygghetsförsäkring och sjuklönetillägg ställts i strid med likabehandlingsprincipen i LOU.

Agila Nurse, Agila Doktor och Bonliva menade att leverantörer med utstationerad personal i strid med likabehandlingsprincipen skulle få en konkurrensfördel till följd av att de omfattas av lagen om utstationering av arbetstagare (utstationeringslagen).

Utstationeringslagen (som genomför utstationeringsdirektivet) innehåller tvingande minimivillkor om arbets- och anställningsvillkor i den så kallade hårda kärnan som arbetsgivare måste tillämpa för utstationerad personal. Dessa minivillkor avser bland annat lön, arbetstid och semester.

Bemanningsföretagen menade att det följer av utstationeringslagen och direktivet att leverantörer med utstationerad personal inte skulle bli bundna av villkoren om pensioner, sjuklönetillägg och försäkringar i upphandlingen, eftersom dessa inte omfattades av den hårda kärnan.

I sammanhanget är det även relevant att känna till att en upphandlande myndighet får ställa särskilda arbetsrättsliga villkor för hur ett kontrakt ska fullgöras enligt 17 kap. 1 §; och för vissa villkor inom den hårda kärnan är det även obligatoriskt att göra det när det är behövligt (2 §). En leverantörer med utstationerad personal behöver inte uppfylla villkor som omfattas av den hårda kärnan och som går längre än den miniminivå som följer av utstationeringslagen (5 §).

Förvaltningsrätten konstaterade att upphandlingen omfattades av 19 kap. LOU och att 17 kap. LOU därmed inte var tillämplig för att uppfylla avtalet.

Enligt förvaltningsrätten behövde leverantörer därför följa de särskilda arbetsvillkoren om tjänstepension, trygghetsförsäkring och sjuklönetillägg i ramavtalet oavsett om de omfattades av utstationeringslagen eller inte. Villkoren medförde därför inte en konkurrensfördel för leverantörer som omfattades av utstationeringslagen.

Kammarrättens prövning
Kammarrätten instämde i förvaltningsrättens slutsats men av andra skäl än att 17 kap. LOU inte var tillämpligt.

Kammarrätten konstaterade att villkoren om tjänstepension, trygghetsförsäkring eller sjuklönetillägg inte omfattades av den hårda kärnan. Det fanns inte något hinder mot att i en upphandling ställa krav om leverantörens arbets- och anställningsvillkor som inte omfattades av den hårda kärnan.

Bolagets resonemang om att leverantörer med utstationerad personal inte skulle behöva uppfylla kraven om tjänstepension, trygghetsförsäkring eller sjuklönetillägg var därför svårt att förstå och kunde inte godtas.

Analys
Det kan konstateras att den samordnade upphandlingen av hyrpersonal inom hälso- och sjukvården för Sveriges samtliga regioner har blivit väldigt uppmärksammad, särskilt med hänsyn till upphandlingens mycket stora omfattning och värde (takvärdet har beräknats till 38 miljarder kronor).

Den rättsliga prövningen av upphandlingen har även varit komplex, bland annat på grund av att flera bemanningsföretag ansökte om överprövning av upphandlingen och eftersom företagen uppgav många olika grunder till varför de ansåg att upphandlingen var felaktigt utformad.

Både förvaltningsrättens och kammarrättens redogörelse för bemanningsföretagens argumentation kring utstationeringslagen och skälen för att resonemanget inte godtas är svåra att tillgodogöra sig.

Det kan underlätta att sätta frågan i kontexten av att den svenska lagstiftaren ansett att det skulle vara oförenligt med utstationeringslagen och direktivet att genom upphandlingslagstiftningen göra det obligatoriskt för upphandlande myndigheter och enheter att i upphandlingar ställa arbetsrättsliga krav om arbets- och anställningsvillkor som inte omfattas av den hårda kärnan.

Lagstiftaren ansåg att det därför inte hade varit lämpligt att göra det obligatoriskt att, när det var behövligt, ställa arbetsrättsliga krav om tjänstepension i upphandlingar (prop. 2015/16:195, s. 811; se även EU-domstolens avgörande Rüffert, mål C-346/06, p. 32–33).

Bemanningsföretagen resonemang gick ut på att det på samma sätt är oförenligt med utstationeringslagen och direktivet att en upphandlande myndighet eller enhet självmant ställer upp sådana arbetsrättskrav i en upphandling, med följden att leverantörer med utstationerad personal inte är bundna av sådana avtalskrav.

Kammarrätten fann däremot att det inte fanns något rättsligt hinder att självmant uppställa sådana avtalskrav eller skäl för att leverantörer med utstationerad personal inte skulle behöva följa dem. Det är alltså en fråga som det står två parter fritt att avtala om. Lagstiftaren har även gjort samma bedömning i förarbetena (prop. 2015/16:195, s. 811).

Slutligen kan nämnas att utgången enligt vår mening – i motsats till förvaltningsrätten – hade varit densamma om upphandlingen inte hade upphandlats enligt 19 kap. LOU och 17 kap 5 § därmed hade varit tillämplig. Den sistnämnda bestämmelsen avser nämligen endast villkor som omfattas av den hårda kärnan.

Målnummer och domstol
Kammarrätten i Göteborgs domar den 16 november 2023 i mål nr 4698–4724-23, 4530–4556-23 och 4557–4583-23.

Juristpanelen

Läs mer: Obligatoriskt kravRättsfallsanalys

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skälFörslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott

Nytt från Upphandling24

  • Tioårsjubileum för marknadens pris
  • Få upphandlar innovativt
  • Vidareutbilda dig inom offentlig upphandling
  • Växjöparkering prövas igen
  • Eslöv blickar framåt
  • Tar strid om Stockholmstrafiken
  • Firar seger i pilotfall

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse