Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

HFD utvecklar praxis om prismekanism

Högsta förvaltningsdomstolen utvecklar sin praxis kring prismekanismer i upphandlingar. Christian Härdgård och Joel Fingal, Advokatfirman Delphi, refererar domen.

| 2020-05-25

Sammanfattning
Sedan Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, sommaren 2018 meddelade dom i HFD 2018 ref. 50 (det så kallade golvprismålet) har frågan om olika prismekanismer i offentlig upphandling diskuterats och analyserats.

Frågan som många ställt sig är om HFD genom golvprismålet stängde dörren för all typ av prisreglering redan i upphandlingsdokumenten och att bestämmelserna om onormalt låga anbud var den enda möjligheten att hantera osund strategisk anbudsgivning.

Genom sitt senaste avgörande i frågan gläntar HFD i vart fall på dörren och tillåter upphandlande myndighet att i viss utsträckning ställa krav som är styrande vad gäller anbudsgivarnas prissättning. 

Fakta i målet
Vallentuna kommun genomförde en upphandling av ramavtal för asfaltsbeläggningar, asfaltsfräsning och vägmarkering samt anslutande tjänster. Upphandlingen genomfördes med förenklat förfarande.

De arbeten som skulle ingå i ramavtalet angavs i upphandlingen uppdelat i olika mängdintervall och anbudsgivarna skulle ange pris per enhet (à-priser). Som ett obligatoriskt krav angav kommunen att à-priser för ett större mängdintervall inte fick överstiga à-priser för ett mindre intervall.

Utformningen bygger på tanken att det är affärsmässigt att till exempel priser för arbeten mindre än 1 000 kvadratmeter är dyrare per kvadratmeter än arbeten som överstiger 1 000 kvadratmeter. 

En av anbudsgivarna i upphandlingen, Svevia, lämnade anbud i strid med angivet krav och kommunen diskvalificerade därför Svevias anbud. Förvaltningsrätten, som konstaterade att kommunen uppställt ett relativt takpris, fann att upphandlingen var förenlig med likabehandlingsprincipen och avslog Svevias ansökan om överprövning.

Kammarrätten gjorde en annan bedömning än förvaltningsrätten och konstaterade att det aktuella kravet innebar en begränsning av anbudsgivarnas möjlighet att fritt konkurrera med sina bästa priser. Enligt kammarrätten innebar kravet att upphandlingen var genomförd i strid med likabehandlingsprincipen.

Kommunen överklagade kammarrättens dom till Högsta förvaltningsdomstolen som meddelade prövningstillstånd.

Domstolens bedömning
HFD konstaterar att frågan som domstolen ska bedöma är om det är förenligt med upphandlingslagstiftningen att som ett obligatoriskt krav ange att anbud där priset per enhet för ett större mängdintervall är högre än priset per enhet för ett mindre mängdintervall för samma typ av arbete inte kommer att antas.

Därefter redogör HFD för de grundläggande upphandlingsrättsliga principerna samt bestämmelserna om onormalt låga anbud.

HFD återknyter till avgörandet i HFD 2018 ref. 50 och det faktum att det inte är tillåtet att tillämpa så kallat golvpris, då det hindrar leverantörerna att konkurrera med priset.

Även i den nu aktuella upphandlingen konstaterar HFD att kravet innebär att leverantörerna inte får prissätta sina anbud helt fritt, däremot finns ingen absolut nedre gräns för hur låga priser som får offereras. HFD tar också fasta på att kravet inte är konstruerat så att onormalt låga anbud automatiskt förkastas.

Sammanfattningsvis anser HFD att aktuellt krav, på ett avgörande sätt, skiljer sig från kravet i golvprismålet och anser att kravet är förenligt med likabehandlingsprincipen. 

Analys
Frågan om prismekanismer i offentlig upphandling, till exempel för att stävja så kallad osund strategisk prissättning, har diskuterats under en längre tid. Anledningen får främst anses vara att bestämmelserna om onormalt låga anbud är begränsade när det gäller en upphandlande myndighets möjligheter att förkasta ett anbud.

Så som praxis utvecklats är det mycket svårt att diskvalificera en anbudsgivare som lämnat ett lågt anbudspris, både att visa att priset i sig är lågt samt att underkänna anbudsgivarens förklaring. Upphandlande myndigheter har därför försökt hitta andra metoder för att undvika en osund strategisk prissättning, till exempel genom att på olika sätt begränsa anbudsgivares golv- och/eller takpriser.

Generellt kan man fundera på om myndigheter över huvud taget ska styra anbudsgivares prissättning. Ett resonemang kan givetvis föras att avtalet ska innehålla tillräckliga mekanismer för att anbudsgivare inte ska lockas till att sätta priser som inte är marknadsmässiga.

Som upphandlande myndighet kan det samtidigt vara fördelaktigt att redan på förhand försöka styra prissättningen för att därmed undvika eventuella problem under avtalstiden.

Den fråga som blivit avgörande i praxis är om vissa typer av prismekanismer riskerar att leda till att anbudsgivare inte behandlas lika då det anses grundläggande att anbudsgivarna ska kunna konkurrera med sina priser.

Andra exempel på prismekanismer är att vissa timpriser, till exempel när det gäller konsulter med olika erfarenhet eller inom olika kategorier, prissätts utifrån ett av anbudsgivaren lämnat timpris. En sådan modell medför ju också en begränsning i anbudsgivarnas prissättning eftersom pris för varje post inte kan sättas helt fritt.

Att HFD nu klargör att upphandlande myndighet under vissa förutsättningar får ställa krav som även påverkar anbudsgivarnas prissättning känns rimligt. Det är den upphandlande myndigheten som bestämmer vad denne vill köpa och så länge ingen av de grundläggande principerna sätts åt sidan måste den upphandlande myndigheten också kunna ha inflytande över kostnaden.

HFD:s avgörande i golvprismålet kan debatteras fram och tillbaka, men oaktat det är det välkommet att utrymmet att stävja osund strategisk anbudsgivning inte ytterligare begränsas.

Målnummer och domstol
Högsta förvaltningsdomstolens dom den 8 maj 2020 i mål nummer 6102-19.

Juristpanelen

Läs mer: Rättsfallsanalys GolvpriserHFDÖverprövning

Helle

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Svenska Bostäder söker entreprenadupphandlare

Avtalscontroller inom välfärdsbrottslighet till Sollentuna kommun

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Misstanke om jäv räcker inte för att avbrytaMisstanke om jäv räcker inte för att avbryta
Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skälFörslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Krävs mer än spekulationer för utredningsansvarKrävs mer än spekulationer för utredningsansvar
Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist

Nytt från Upphandling24

  • Vill se mer svenska varor hos FN
  • Bravida i nytt blåsväder
  • Cosmic-dom: lång väntan förlängs
  • Hållbara upphandlingar för långsiktigt värde
  • “Ställ krav på systemleverantören”
  • Söker ny prövning av fallet Ferlin
  • Kräver Bravida på 11 miljoner

Kommentarer från läsarna

Johan : Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Tack för en bra genomgång! Ogiltiga och olämpliga anbud hanteras alltså olika. Ogiltiga är bland annat "anbud som inte överensstämmer…
David Sundgren : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
I ett öppet förfarande är det inte förbjudet att träffa anbudsgivare så länge grundläggande principer m m upprätthålls så frågan…
Nils Larsson : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Ett bra förslag, förhandlingar ska i min mening användas oftare. Förslaget är även passande med dagens politiska fokus på effektivitet,…
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Maktmissbrukare med andra ord
- : JO-kritik står fast, kan inte överklagas
Tjänsteman på JO uppger att de "väljer" vilka ärenden de ska utreda oavsett om det är ett fel som begåtts…
Måns Weimarck : Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
Synnerligen bra idé! Det öppnar upp för goda affärer, minskar behoven av extensiva marknadsundersökningar före varje upphandling och minskar risken…
Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…

Senaste inläggen

  • Misstanke om jäv räcker inte för att avbryta
  • Förslag 1: Förhandlat förfarande bör tillåtas utan angivna skäl
  • Krävs mer än spekulationer för utredningsansvar
  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling