En genomgång av Läkemedelsvärlden visar annars att det gått trögt bland regionerna i gemen att ta till sig myndighetens hållbarhetskriterier inom produktgrupp läkemedel.
Men Region Stockholm har använt sig av kriterierna i kombination med egenformulerade krav vid en större upphandling som täcker ungefär en tredjedel av den antibiotika som används vid Stockholmssjukhusen.
Hållbarhetschefen Charlotta Brask pekar på den upphandlingen som ett led i en strävan att ligga i framkant i arbetet mot antibiotikaresistens som präglar regionens inköp som helhet.
-Vi har valt att ställa högre krav på antibiotika och det är en del av vårt arbete mot antibiotikaresistens som är en lika viktig fråga att hantera som klimatförändringar och utarmning av biologisk mångfald. Det gäller inte bara läkemedelsinköp – vi arbetar också aktivt för en låg användning av antibiotika inom djurproduktion genom att ställa krav i upphandlingar av livsmedel och måltidstjänster, säger Charlotta Brask, som är hållbarhetschef i Region Stockholm.
-VI har även ställt egna miljökrav för antibiotika utöver de som finns med i Upphandlingsmyndighetens spjutspetsnivå. Leverantörer ges mervärde om de redovisar analyser av aktiv läkemedelssubstans i utsläppsvatten från tillverkningen.
För andra läkemedelskategorier har regionen använt sig av krav motsvarande basnivå utifrån Upphandlingsmyndighetens kriterier med en uppdelning på tre nivåer – bas, avancerad och spjutspets.
Kopplingen mellan utsläpp och antibiotikaresistens lyfts fram i de beskrivningar som Upphandlingsmyndigheten gör i anslutning till publicerade kriterier.
Det kan handla om otillräcklig rening av processvatten från tillverkningsindustrier som ger problem i närområdet med påverkan på djur och andra organismer och riskerar att utveckla antibiotikaresistenta bakterier.
-Kontroll av kravuppfyllnad är väldigt viktigt för att säkerställa att arbetet med att ställa hållbarhetskrav i upphandling blir trovärdigt och ger önskad effekt, säger Charlotta Brask.
Hur kommer ni att gå vidare?
-Inriktningen är att utveckla vårt kravställande och gradvis skärpa dem. Där behöver vi jobba mycket med kunskapsåterkoppling kring de krav som vi ställt för att se hur vi kan gå vidare med att utveckla kraven.
Vad kan du ge för råd till andra regioner?
-Jag tror det är viktigt för att komma igång att utreda ordentligt vilka krav som är rimliga att ställa och sedan även ha resurser för att genomföra uppföljningar.
-För oss har det varit viktigt med en ordentlig marknadsanalys och dialog med leverantörerna för att veta att de kan leva upp till kraven, vilket är extra viktigt när det gäller produkter som vi absolut inte kan vara utan. Vi har också fått in bra med anbud och är nöjda med konkurrensen. När det gäller läkemedel har vi ännu inte upplevt kraven som kostnadsdrivande, säger Charlotta Brask.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer