På fredag blir Stockholm, som sista huvudstad i Skandinavien, en Fairtrade city. Diplomeringen innebär bland annat att staden lovar att leva upp till kriterier och krav på rättvis handel som ILO:s kärnkonventioner i offentlig upphandling.
Magdalena Streijffert, generalsekreterare på Fairtrade Sverige, gläds över att Stockholm på detta sätt tar steget vidare i sitt hållbarhetsarbete:
– Det är ett åtagande som verkligen kan göra skillnad för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom.
Försäljningen av Fairtrade-märkta varor på den svenska marknaden har stigit kraftigt under senare år, fjolårets ökning var 19 procent. Försäljningsvärdet uppskattas till drygt 3,2 miljarder kronor. Kaffe, bananer, glass, blommor och vin står för merparten av försäljningen. Idag går det att på den svenska marknaden välja mellan 2 600 Fairtrade-märkta produkter.
Runt om i världen finns det numera över 1 750 Fairtrade cities, bland annat London och San Fransisco. Antalet kommuner i Sverige är, Stockholm inräknat, 76 stycken. I december i fjol blev Landstinget Västmanland landets första diplomerade region.
Första svenska kommun att anamma Fairtrade var Malmö och det skedde år 2006. Under de gångna tio åren har diplomeringen diskuterats flitigt – och det saknas inte kritiska röster.
Till de frågor som varit uppe under dessa tio år hör hur kraven svarar upp mot LOU. En forskargrupp vid Soas, University of London, har dessuom intervjuat jordbruksarbetare i Etiopien och Uganda. Deras slutsats är att Fairtrade-certifierade odlare inte får bättre arbetsvillkor och löner än odlare som är certifierade.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer