År 2006 införde den dåvarande alliansregeringen utmaningsrätt. Den rätten ger, i all korthet, privata företag som anser att de kan sköta en syssla bättre och billigare än den offentliga aktören en möjlighet att ro hem uppdraget i en upphandling för att därefter ta sig an jobbet på entreprenad.
Fast utmaningsrätten har inte blivit någon större succé. Bara ett drygt trettiotal av landets 290 kommuner låter sig utmanas. Stockholms läns landsting har som enda landsting infört detta system – som är frivilligt.
Få utmaningar har lett fram till en upphandling. Flera kommuner som provat utmaningsrätt har därför skrotat systemet efter några provår.
Till dem som nu försöker blåsa liv i utmaningsrätten hör moderaten Finn Bengtsson. Under höstens allmänna motionstid ber han i en motion att regeringen ska göra utmaningssystemet obligatoriskt för kommuner och landsting/regioner.
– Detta är nödvändigt för att förändra och förbättra inte minst vården och omsorgen, skriver han.
Partikollegan Ulrika Karlsson är i sin motion inne på samma spår. Hon noterar att kännedomen om utmaningsrätten i dagsläget är begränsad hos privata entreprenörer, mycket beroende på att kommunerna själva väljer hur de vill marknadsföra utmaningsrätten.
– Hade det funnits en obligatorisk utmaningsrätt skulle marknadsföringen mellan kommunerna inte behöva skilja sig åt i landet.
Finn Bengtsson försökte redan i fjol göra utmaningsrätten bindande. Utskottet avslog då yrkandet med motiveringen att ett obligatorium går på tvärs med det kommunala självstyret.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer