Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Ger stöd till betygsmodell

SNS-förslaget om ett ratingsystem för leverantörer hålls vid liv av borgerliga opinionsbildare som en grund för att reformera offentlig upphandling.

| 2022-02-02
Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör, Svenska Dagbladet. Foto: Malin Hoelstad.

SNS konjukturråd under professor Sofia Lundbergs ledning presenterade förslaget i en rapport nyligen.

Tanken är att ratingsystemet ska stärka möjligheterna att väga in leverantörers tidigare prestationer, men modellen fick ett ljumt mottagande direkt från Upphandlingsmyndigheten och SKR.

Ledarsidorna för Svenska Dagbladet (SvD, obundet moderat), Dagens Nyheter (DN, oberoende liberal) och Göteborgs Posten (GP, oberoende liberal) ser däremot positivt på förslagen.

SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl skriver i en kommentar att otydlighet ofta är ”boven i dramat” där politiker kan komma med önskemål som är mer av önsketänkande och som skapar problem för tjänstepersoner som arbetar med upphandlingar.

Hon hoppas att upphandling får plats i årets valrörelse.

–Med tanke på hur stor del av vår ekonomi som offentlig upphandling omfattar, borde frågan oftare vara uppe för diskussion och utvärdering. ”Vi är partiet som är bäst på offentlig upphandling”, hör man inte någon partiledare säga i någon slutdebatt, även om jag själv skulle vara ytterst lockad att överväga min röst på ett sådant parti. I grunden handlar ju hantering av skattemedel om respekt för andra människors arbete, säger Tove Lifvendahl.

–Vi skulle nog behöva en mer rättfram kultur på det här området rent generellt. Istället för att vänta tills det blivit så fel att medierna skriver om det, borde vi tillåta varandra att dela med sig av misstag, insikter och dyrköpta erfarenheter. Men det kräver att alla inblandade klarar av att lägga prestigen åt sidan. Hur det ska gå till är en rejäl 800-miljarderskronorsfråga. Men att börja lyfta fram lyckade kunskapsdelningssamarbeten över kommun- och andra revirgränser kanske kan vara en framkomlig väg.

SvD uppmärksammar även upphandling i sin ledarpodd med medverkan av professor Mats Bergman, en av experterna i SNS konjunkturråd, Ellen Hausel Heldahl, expert vid Svenskt näringsliv, och Sebastian Nordgren, inköpschef i Nacka kommun.

GP:s ledarsida har en rubrik ”Dagens upphandlingsregler missgynnar skattebetalarna”, där Håkan Boström välkomnar det han ser som ett kreativt och lösningsorienterat förslag från SNS konjunkturråd som borde leda till vidare utredning av staten.

”Det har tjatats länge om att det offentliga måste bli bättre på upphandling. Men få har kommit med konkreta förslag på hur det ska gå till. För problemet är inte så mycket inkompetens som grundläggande systemfel kopplade till hur lagstiftningen är utformad.”, skriver Håkan Boström, som pekar på problematiken med risk för överprövningar i praktiken kan göra att det straffar sig för upphandlare att använda sitt omdöme och att rating kan vara en lösning för att väga in ”svårmätbara värden”.

I DN har Emma Høen Bustos skrivit ledaren ”Lagen om offentlig upphandling har satt sunt förnuft ur spel”.

Hon välkomnar förslaget om ett betygssystem för offentlig upphandling med tillägget att risken för korruption också måste beaktas.

”Men principen som forskarna lägger fram, att tjänstemännen ska få större utrymme att upphandla efter sunt förnuft, är en helt nödvändig förutsättning för att få ett sundare system.”, skriver Emma Høen Bustos.

Läs mer: Upphandling BetygSNS

Fredrik Mårtensson

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

2 kommentarer på "Ger stöd till betygsmodell"

  1. Ragna Berlin skriver:
    2022-02-03 kl. 09:31

    Är det kunskap om juridik eller om det som ska köpas in som ska stå i fokus?

    Nya regler om upphandling började gälla 1 februari och debatten om upphandling fortsätter vilket är mycket bra. Med det nya regelverket har myndigheter fått större utrymme och risken för korruption har ökat påtagligt. Det är intressant att man vill betygsätta leverantörer men inte upphandlarna. Hur relaterar detta till likabehandling?

    Som ägare och ansvarig för en av Sveriges fem registrerade annonsdatabaser är min övertygelse om att en stor del av problemet med upphandling är att de som upphandlar möjligen kan upphandlingslagarna men sällan har kunskap om det som ska köpas. Inte allt för sällan dyker så galna upphandlingar upp som bara en desperat eller okunnig leverantör vill svara på.

    Vår annonsdatabas är specialiserad på en bransch och varje upphandling kvalitetssäkras av oss innan den publiceras. Både myndigheter och leverantörer värdesätter detta och får enklare processer och bättre resultat. Med mindre styrning som de nya reglerna ger, kanske de med kunskap om det som ska köpas in kan få större inflytande och inte styras av snåriga bestämmelser som upphandlare känner sig manade att infoga.

    Svara
  2. John A skriver:
    2022-02-10 kl. 11:08

    Jag vet inte om jag tror på SNS förslag. Men det jag studsar över är snarare ovanstående kommentar.

    Jag har jobbat i 15 år i upphandlingsbranschen. Att kritisera upphandlares kompetens verkar vara ett ganska vanligt förekommande sätt för personer med lite eller ingen praktisk upphandlingserfarenhet att plocka billiga poänger. Välkommen att prova själv, efter ett tag så förstår man att hela lagstiftningen överhuvudtaget inte handlar om att göra den bästa affären. Det har heller aldrig varit huvudsyftet, vilket från början var just att stävja korruption och ta till vara på EU:s inre marknad.

    Kontentan är att man som köpare är bakbunden. De ”snåriga bestämmelser” som ovanstående kommentar nämner är troligtvis lagkrav och inget annat. Något de flesta som skriker om kunskap också missar är att det inte är upphandlaren som ställer de funktionella eller tekniska kraven. Det gör ju de experter som finns i verksamheten.

    Så summa summarum, jag förstår inte vad ovanstående kommentar försöker få fram i sak mer än att möjligen försöka göra reklam för sin egen annonsdatabas Konstpool. Nu är det ju knappast en databas som används i större utsträckning om man ser till upphandling i stort. Men jag skulle nog ta allt prat om ”kvalitetssäkring” med en nypa salt då kommentatorn av kommentaren att döma uppenbarligen inte förstår något så basalt som vad principen om likabehandling innebär.

    Svara

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet
Ok med förhandlat oannonserat förfarandeOk med förhandlat oannonserat förfarande

Nytt från Upphandling24

  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd
  • Växer med kommunsamverkan
  • Politisk träta om extramiljoner
  • Inköpsvolymen ökar kraftigt

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget
  • Sunda företag vill ha högre hållbarhetskrav

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025