Växjö kommun måste göra om sin upphandling av kontorsmöbler. Förfrågningsunderlaget var enligt kammarrätten alltför svävande och gav inte anbudsgivarna tillräckligt stor ledning om vad som faktiskt spelade roll vid utvärderingen.
Kommunen har i upphandlingen bett anbudsgivarna att möblera olika rum. Input interiör klagar i sin ansökan om överprövning på att kommunen svävar på antalet platser per rum, något som har stor betydelse för priset. Man anser också att uppgifterna om vilka egenskaper som kommer att tillmätas betydelse, eller utgör ett mervärde, vid utvärderingen av anbuden är vaga.
Av utvärderingen framgår att kommunen betygsatt funktioner som inte efterfrågats i förfrågningsunderlaget. Exempelvis har höj- och sänkbara skrivbord gett extrapoäng.
Enligt klagande företag är utvärderingsmodellen så otydligt beskriven att det finns uppenbar risk för godtyckliga bedömningar.
Kommunen poängterar att man i denna funktionsupphandling inte haft för avsikt att beskriva varje möbel i detalj. I underlaget finns en arbetsplatsbeskrivning samt krav på ergonomi. Det betonas att det är den övergripande funktionen, baserad på förutsättningarna i förfrågningsunderlaget tillsammans med anbudsgivarnas lösning, som ska ge den mest optimala slutprodukten.
Dessutom menar Växjö kommun att Input interiör inte kunnat visa att de skulle kunna få högre poäng än det vinnande anbudet. Därmed kan man inte ha lidit skada.
Kammarrätten anser, sammanfattningsvis, att bristen på konkreta utvärderingskriterier visar att utvärderingen närmat sig fri prövningsrätt – som inte är tillåtet enligt LOU. Upphandlingen måste göras om, vilket innebär att förvaltningsrättens dom ändras.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer