Den grundlagsskyddade tillgången till allmänna handlingar är avgörande inom bland annat upphandlingsområdet. Genom åren har det dock funnits exempel på personer som ”sysselsatt” myndigheter genom att begära dokument i mycket stora mängder.
I Kalmar gick det så långt att kommunen slutade att handlägga framställningar om utlämnande av allmän handling från en viss person. JO slog dock fast att detta var i strid med tryckfrihetsförordningen samt offentlighets- och sekretesslagen. Kommunens agerande bedömdes också strida mot principen om allas likhet inför lagen.
I fjol gav justitiedepartementet i fjol rådmannen Maria Hellberg att se över hur denna typ av omfattande ärenden ska hanteras.
Enligt gjord enkät har en klar majoritet av de myndigheter som svarat under de senaste fem åren har hanterat frekventa eller omfattande framställningar om att få ta del av allmänna handlingar. Ungefär hälften har uppgett att detta medfört konsekvenser för fullgörandet av övriga uppgifter.
Utredningen, som nu är klar och ute på remiss, föreslår inte några ändringar i den grundläggande rätten att ta del av allmänna handlingar. Det slås fast att det inte finns någon begränsning i hur ofta en person får begära att få ta del av allmänna handlingar hos en myndighet.
Däremot föreslås att kopieavgiften, om det finns särskilda skäl, kan få tas ut i förskott. Detta eftersom det förekommer att fakturorna inte betalas. Förskottsbetalningen ska kunna avse hela eller delar av den aktuella summan.
I och med att allt mer material lagras och bearbetas elektroniskt har den huvudsakliga prissättningsprincipen, betalt per sida över en viss brytgräns, blivit mer och mer ifrågasatt. Maria Hellberg vill att beslut om avgift för kopior av allmänna handlingar som lämnas ut i elektronisk form ska kunna överklagas till Skatteverket.
Utredaren vill se författningsändringarna träda i kraft den 1 mars 2018.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer