Otillåten samverkan mellan leverantörer sätter konkurrensen ur spel och ökar kostnaderna för skattebetalarna.
Johan Lundberg, docent vid institutionen för nationalekonomi vid Handelshögskolan vid Umeå universitet, har tagit fram en effektiv metod för att spåra kartellsamverkan i offentlig upphandling.
För några år sedan utvecklade han, tillsammans med forskare vid Umeå universitet och Södertörns högskola, ekonometriska metoder som kunde verifiera otillåten samverkan i den så kallade asfaltskartellen runt millennieskiftet.
Inom ramen för ett nyligen avslutat forskningsprojekt, finansierat av Konkurrensverket, har han nu jämfört dessa metoder med tre andra för spårning av kartellsamverkan.
De fem metoderna har applicerats på två olika datamaterial. Ett som omfattar asfaltsupphandlingar 1995-2009. Här finns information om att anbudssamverkan förekom fram till 2001, då Konkurrensverket genomförde gryningsräder mot misstänkta företag.
Det andra materialet innehåller data över städupphandlingar 2009-2017. I detta material finns ingen förhandsinformation kring eventuell anbudssamverkan mellan företag.
– Här är utgångspunkten att likna de utmaningar exempelvis en konkurrensmyndighet kan ställas inför när man söker efter otillbörlig samverkan men utan att ha konkreta bevis, säger Johan Lundberg.
Det tidigare forskningsprojekt visade alltså att modellen kunde verifiera beteendet hos leverantörerna i asfaltskartellen.
– Nu har vi testat hur den står sig mot andra ekonometriska modeller, hur det olika ekonometriska metoderna kompletterar varandra samt hur en konkurrensmyndighet skulle lägga upp arbetet med att spåra potentiell kartellsamverkan inom olika branscher.
Och resultaten är goda, enligt Johan Lundberg.
– Genom att testa de olika metoderna på asfaltskartellen har vi fått mer kunskap kring hur företagen i kartellen agerat och deras anbudsstrategier. Och genom att analysera ett datamaterial där vi inte haft någon information om eventuell anbudssamverkan har vi fått stora insikter i de utmaningar som en konkurrensmyndighet står inför när man försöker spåra den här typen av otillåten anbudssamverkan.
Hur kan resultaten användas?
– Förhoppningen är att vi kan bistå konkurrensmyndigheter vad gäller att spåra anbudssamverkan. Det blir möjligt att skanna av marknader där man misstänker att det förekommer samverkan. Ser man något misstänkt kan Konkurrensverket därefter gå vidare med en utredning.
När metoden kan användas i skarpt läge är inte klart ännu.
– Jag för diskussioner med Konkurrensverket och även med deras motsvarighet i Finland och Danmark, säger Johan Lundberg.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer