År 2013 överlät Bräcke kommun sitt fibernät till Telias dotterbolag Skanova för en krona. Samtidigt hyrde kommunen tillbaka en del av nätkapaciteten för 249 000 kronor per år i 15 års tid.
Försäljningen och avtalet om tillbakaköp av kapacitet ingick i en komplicerad affär som syftade till att förbättra kommunikationerna även för företag och privatpersoner. Kommunen menade att de tre avtal som upprättats – överlåtelsen av nätet, hyresavtalet och samarbetet om fortsatt utbyggnad – måste ses som en odelbar enhet.
Netatonce har, med stöd av den näringslivsfinansierade expertgruppen Konkurrenskommissionen, överklagat hyresdelen av affären. De 15 årshyrorna gör den till en affär på 3,7 miljoner kronor.
Företaget anser att Bräcke kommun utan föregående konkurrensutsättning beslutat att hyra fiberkabel för egna datakommunikationsbehov direkt från ett privat företag.
Turerna i domstolsprocessen har varit många och långa. Exempelvis har teleundantaget inte ansetts tillämpligt när upphandlande myndigheter köper bredbandsförbindelser för eget behov. Det bedöms inte heller vara fråga om en sådan tjänstekoncession som för närvarande undantas från möjligheten till prövning enligt de upphandlingsrättsliga bestämmelserna.
Kammarrätten har slagit fast att parallella överenskommelser om att teleföretaget också ska bygga ut det lokala bredbandsnätet för allmänheten inte befriar kommunen från upphandlingsskyldighet.
Nu ogiltigförklarar förvaltningsrätten hyresavtalet mellan Telia och kommunen. Pär Cronhult, chefjurist och föredragande i Konkurrenskommissionen, anser att domen har betydelse även utanför Bräcke kommun med omnejd:
– De på marknaden förekommande försäljningsargumenten om att lagen om offentlig upphandling inte skulle gälla i fall som detta har således inte visat sig hålla.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer