En myndighet upphandlade statistikproduktion för energianvändning i byggnader. Upphandlingen genomfördes som ett öppet förfarande enligt LOU. A och B lämnade anbud. B tilldelades kontraktet och A ansökte om överprövning av upphandlingen.
Förvaltningsrätten biföll ansökan och förordnade att upphandlingen skulle rättas på så sätt att B:s anbud inte fick beaktas. Myndigheten överklagade förvaltningsrättens dom till kammarrätten.
Myndigheten gjorde i kammarrätten gällande, i nu aktuellt avseende, att A:s ansökan om överprövning hos förvaltningsrätten skulle avvisas eftersom den var inkommen för sent.
Kammarrätten konstaterade att myndighetens tilldelningsbeslut meddelades den 21 juni 2021 och att underrättelse om detta skickades ut samma dag. I tilldelningsbeslutet angavs att ”Avtal beräknas undertecknas tidigast 2021-07-02”.
A hade inte i förvaltningsrätten gjort gällande att det fanns oklarheter kring avtalsspärrens längd och det faktum att A gav in sin ansökan om överprövning till myndigheten den 1 juli 2021 talar emot att A uppfattat informationen om avtalsspärr som otydlig.
Datumet angivet i tilldelningsbeslutet inföll även den elfte dagen efter att underrättelsen hade skickats vilket ger stöd för att avtalsspärrens längd följde huvudregeln om tio dagar.
Kammarrätten konstaterar också att myndigheten hade kunnat formulera underrättelsen på ett mer klart och precist sätt, men att uppgifterna ändå har varit tillräckligt tydliga för att A skulle förstå vilken period avtalsspärren avsåg.
Kammarrätten kom därför fram till att avtalsspärren började löpa den 21 juni 2021 vilket medförde att A:s ansökan om överprövning i förvaltningsrätten, som inkom den 6 juli 2021, var inkommen för sent. Att A:s ansökan inkommit till myndigheten inom avtalsspärren medförde inte att den inkommit till förvaltningsrätten i rätt tid.
Kammarrätten undanröjde förvaltningsrättens dom och avvisade A:s ansökan om överprövning.