Jakob Forssmed, ekonomisk politisk talesperson för Kristdemokraterna, försvarar partiets stöd för regeringens omarbetade upphandlingsproposition. Han tycker att det är bra att regeringen i förhandlingar backat rejält i förhållande till tidigare:
– Det har möjliggjort en överenskommelse som gör att vi kan värna småföretagens möjlighet, främja goda arbetsvillkor i riskbranscher och undvika EU-böter.
Han slår fast att anställda ska ha goda arbetsvillkor. Det gäller inte minst när det offentliga upphandlar. Samtidigt måste regelverket värna småföretagens möjligheter att delta i upphandlingar.
Uppgörelsen innebär i korthet att krav på viss lön, arbetstid och semester ska ställas vid upphandling när så är behövligt. Det handlar om branscher där bristande arbetsvillkor visat sig vara ett särskilt problem.
Arbetsrättsliga krav ska bara ställas på större upphandlingar. Med regeringens förslag kommer två tredjedelar av cirka 18 000 årliga upphandlingar inte att bli föremål för arbetsrättslig reglering.
– Det är krav som vi drivit igenom och som gjort att vi kan ställa oss bakom förslaget, säger Jakob Forssmed.
Detta innebär också att Sverige, med stor sannolikhet, kan undvika bötesrisken för att inte implementera EU-direktivet.
– Förvånande att det dröjde tills efter att regeringens proposition fallit i riksdagen i höstas innan regeringen tog kontakt med oss.
Han anser att det reviderade förslaget jämnar ut spelplanen mellan svenska och utländska företag vid upphandling. Detta eftersom utstationeringsdirektivet, som de utländska företagen har att förhålla sig till, endast reglerar den ”hårda kärnan” (lön, semester och arbetstid).
”Roligt” att Sossarna har funnit andra idiotkompisar som också är frånskilda verkligheten:
https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/fakta-pm-om-eu-forslag/andring-av-utstationeringsdirektivet_H306FPM67