Fyra av de sju personer som fällts för givande och tagande av muta i den stora danska korruptionsaffären, som inbegriper främst Atea och Region Sjælland, har redan bestämt sig för att överklaga domen. Tre funderar fortfarande.
Atea accepterar sin skuld för att ledande företrädare för företaget under flera år agerat grovt i strid med lagen. Bolaget kommer att betala utdömd företagsbot på motsvarande 14 miljoner.
– Vi gör det även om vi hävdar att Atea som företag har blivit bedraget av tidigare ledande befattningshavare, säger koncernchefen Steinar Sønsteby.
Att företaget inte överklagar får direkt effekt på de ramavtal som Atea har med Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI). Moderniseringsstyrelsen och SKI har nu begärt in uppgifter från Atea för att överväga hur domen kommer att påverka ingångna ramavtal.
– En omfattande redogörelse kring de många initiativ som vi har tagit sedan 2015 kommer att presenteras, säger Steinar Sønsteby.
I väntan på denna dokumentation införs ett omedelbart köpstopp.
Ramavtalen hävs inte. Däremot ber Moderniseringsstyrelsen offentliga kunder att avvakta med avrop. Vid brådska och mycket ömmande behov uppmanas myndigheterna att villkora inköpen.
Signe Lynggaard Madsen, vd för SKI, konstaterar att fall som detta tack och lov inte hör till vardagen:
– Eftersom det är så mycket upphandlingsjuridik i ärendet har vi bett Kammeradvokaten att granska domen och Ateas åtgärder för att vi ska kunna avgöra hur vår framtida affärsrelation ska se ut.
Skulle utredningen dra ut på tiden är bedömningen att Atea kan tappa så mycket som 300 miljoner kronor per månad i försäljningsvolym. Bolaget hoppas att ISO 37001-certifierat antikorruptionsarbete, personella förändringar och det faktum att man inte dolt fakta, utan medverkat i utredningen, ska blidka.
Enligt EU Public Contracts Directive kan ett företag som fällts för korruption genomföra ett ”självreningsprogram” för att undvika obligatorisk uteslutning från offentliga upphandlingar.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer