Morten Felding
Morten Felding vill lägga korruptionsmålet bakom sig. Foto: Atea.

Korruptionsmisstänkt bolag först ut

Atea har ISO-certifierat sitt antikorruptionsarbete i Danmark. Oväntat, eller kanske inte, mot bakgrund av att bolaget är inblandat i landets största korruptionsskandal.


Samtidigt som det stora korruptionsmålet mot Atea vid rätten i danska Glostrup går mot sitt slut ISO-certifieras företaget för sitt antikorruptionsarbete. Som första danska IT-företag har Atea erövrat ISO 37001.

ISO 37001 är ett ledningssystem som innebär att verksamheten vidtagit rimliga åtgärder för att förebygga mutor. För att uppfylla denna internationella antikorruptionsstandard ska företaget arbeta aktivt och strukturerat för att undvika korruption och mutor.

– Det har varit viktigt för oss att visa och bevisa för omvärlden, och speciellt för våra kunder och partners, att det som försiggick bland Ateaanställda år 2014 inte är acceptabelt och hör till det förflutna, säger Morten Felding, vd för Atea i Danmark.

Han sticker inte under stol med att certifieringen har sin grund i rättsprocessen mot före detta anställda i chefsposition vid Atea och topptjänstemän vid Region Sjælland:

– Sedan 2015 har vi arbetat seriöst för att utöka och vässa vårt complianceprogram. Denna reningsprocess säkrar oss bästa möjliga beredskap mot bestickning, korruption och annat oetiskt affärsbeteende.

Inför certifieringen besökte representanter för Bureau Veritas samtliga fem Ateakontor i Danmark där samtliga medarbetare utbildats kring antikorruption. För att behålla ISO 37001 krävs årlig revision.

Atea har tagit flera stora offentliga danska affärer under senare tid. Hit hör bland annat Staten og Kommunernes Indkøbsservices ramavtal för IT-konsulter och audiovisuella produkter.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *