Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Behovet har ändrats – kan vi avbryta?

ExpertkommentarCovid-19-pandemin slog till och plötsligt ändrades förutsättningarna för vår upphandling. Kan vi avbryta upphandlingen - och hur ska vi i så fall agera? Anna Ulfsdotter Forssell, Ulfsdotter Law, svarar.

| 2020-11-11
Anna Ulfsdotter Forssell, Inköpsrådets juridiska expert. Foto: Magnus Skoglöf.

Fråga: Före covid-19-pandemin påbörjade vi en upphandling. Men förutsättningarna har ändrats på grund av pandemin och vi behöver inte längre köpa tjänsten. Anbuden har redan kommit in och vi undrar därför om det är möjligt för oss att avbryta upphandlingen. Vilka risker kan finnas om vi beslutar oss för att avbryta?

Svar: Tack för din fråga! När det gäller avbrytandebeslut finns dels EU-rättsliga krav, dels ett nationellt krav på att det ska finnas sakligt godtagbara skäl för ett avbrytandebeslut.

EU-domstolen konstaterade redan i en dom den 16 september 1999 i mål C-27/98, Fracasso, att upphandlingsdirektiven inte ger anbudsgivare eller anbudssökande några garantier för att en upphandling slutar med avtal.

En myndighets utrymme att avbryta en upphandling styrs därmed endast av primärrättsliga normer, det vill säga EUF-fördragets regler om fri rörlighet och de allmänna principerna om likabehandling och icke-diskriminering (se EU-domstolens dom av den 18 juni 2002 i mål C-92/00, Hospital Ingenieure, p. 47, EU-domstolens dom av den 16 oktober 2003 i mål C-244/02, Kauppatalo Hansel, p. 33 och EU-domstolens dom av den 11 december 2014 i mål C-440/13, Croce Amica, p. 36).  

Enligt svensk praxis finns ett nationellt krav på att det ska finnas sakligt godtagbara skäl för ett avbrytandebeslut. Som sakligt godtagbara skäl har bland annat följande godtagits:

Kammarrätten i Göteborg har i en dom den 30 januari 2018 i mål nummer 6012-17 konstaterat att det är tillåtet att avbryta en upphandling när den fastslagna utvärderingsmodellen eller ett visst obligatoriskt krav leder till ett ofördelaktigt kommersiellt resultat. Sakligt godtagbara skäl för avbrytande har också ansetts föreligga när upphandlingsdokumenten strider mot upphandlingslagstiftningen eller när det i vart fall finns en risk för att en lagöverträdelse ska inträffa (se Kammarrätten i Stockholms dom av den 28 april 2011 i mål nummer 4614-10).

När anbuden överskrider den upphandlande myndighetens avsatta budgetmedel kan upphandlingen också avbrytas (se Kammarrätten i Sundsvalls dom av den 27 februari 2007 i mål nummer 2991-07).

Detsamma gäller om upphandlingen har gett vid handen att drift i egen regi är att föredra (se Kammarrätten i Stockholms dom av den 7 mars 2013 i mål nummer 5317-12) eller om upphandlingsförfarandet har präglats av bristande konkurrens och en förnyad annonsering med justerade upphandlingsdokument skulle kunna öka konkurrensen (se Kammarrätten i Jönköpings dom av den 17 februari 2009 i mål nummer 3226-08 och Kammarrätten i Göteborgs dom av den 27 november 2015 i mål nummer 4564-15).

Vad gäller den situation som ni befinner er i, när ni inte längre behöver köpa en viss tjänst, har Kammarrätten i Jönköping i en dom den 21 april 2006 i mål nummer 347-06 konstaterat att ett avbrytandebeslut kan vara tillåtet när förutsättningarna för att genomföra upphandlingen har förändrats.

I målet hade myndigheten avbrutit upphandlingen eftersom ett fullföljande inte längre var affärsmässigt försvarbart på grund av ändrade ekonomiska förutsättningar. Först efter att upphandlingen inletts och efter det att anbudstiden hade löpt ut fick myndigheten veta vilket statsbidrag som myndigheten skulle få på grund av en storm som drabbat området hårt, varför den upphandlande myndigheten beslutade sig för att avbryta upphandlingen.

Kammarrätten konstaterade att beslutet att avbryta upphandlingen hade fattats av sakliga skäl som inte i sig medförde ett åsidosättande av LOU. Men kammarrätten menade att utformningen av beslutet blivit olämplig och att handläggningstiden från den 7 oktober, då myndigheten fick besked om tilldelning av statliga medel, till den 14 november, då avbrytandebeslutet fattades, var lång.

Domstolen ansåg dock att den långa handläggningstiden fick godtas med hänsyn till myndighetens behov av rådrum och kommunikation mellan olika enheter och konstaterade därför att transparensprincipen iakttagits av myndigheten. Kammarrätten godkände därför myndighetens beslut att avbryta upphandlingen.

Av ovan nämnd praxis framgår att det är möjligt att fatta ett beslut att avbryta en upphandling i en rad olika situationer. Eftersom jag inte har någon närmare vetskap om den situation ni befinner er i där du uppger att den rådande pandemin har förändrat förutsättningarna för upphandlingen kan jag inte uttala mig om huruvida ni har sakligt godtagbara skäl för att avbryta upphandlingen.

Jag råder er dock att närmare undersöka den praxis som finns på området, som jag i korthet har nämnt ovan, för att säkerställa att ni har sakligt godtagbara skäl för ert avbrytandebeslut.

Förvaltningsrätten i Karlstad har i en dom den 25 maj 2020, mål nummer 2455–20, prövat om myndigheten hade rätt att avbryta upphandlingen på grund av ett ändrat behov av tjänsten i fråga beroende på covid-19-pandemin. Förvaltningsrätten fann att sakliga skäl förelåg och avslog ansökan om överprövning. Möjligen kan detta rättsfall ge dig viss ledning.

Om ni skulle besluta er för att fatta ett avbrytandebeslut måste ni tänka på att det finns en skyldighet att underrätta anbudssökande och/eller anbudsgivare om skälen för ett avbrytandebeslut. Ett sådant beslut bör vara väl motiverat, vilket också kan minska risken för en överprövning av avbrytandebeslutet.

När ett avbrytandebeslut fattas finns alltid en risk för att det kan bli överprövat men det finns också en risk för att leverantören väcker en skadeståndstalan. Av min erfarenhet vet jag att välmotiverade beslut och en dialog med anbudsgivarna i den aktuella upphandlingen kan förhindra att leverantören beslutar sig för att ansöka om överprövning eller väcka en skadeståndstalan.

Därför vill jag understryka hur viktigt det är med kommunikation mellan er och anbudsgivarna!

Hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga och lycka till vidare!

Anna Ulfsdotter Forssell
Ulfsdotter Law

Få din fråga om upphandling besvarad
Skickar

Läs mer: Expertkommentar

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet

Anna Ulfsdotter Forssell

Anna Ulfsdotter Forssell har arbetat med upphandlingsrätt i mer än 20 år.  Hon har företrätt klienter i upphandlingsmål i EU-domstolen, Högsta förvaltningsdomstolen och i Högsta domstolen. Hon är högt rankad i Chambers, Legal500 och har av Who’s who legal (Public Procurement och Government Contracts) utsetts sex gånger till en av världens bästa advokater inom offentlig upphandling.
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Pernilla Norman

Kursen gör SUA begripligt

Anna David, upphandlare vid Jönköping Energi, rekommenderar alla som upphandlar något skyddsvärt att gå utbildningen Säkerhetsskyddad upphandling:
– Kursen är jättebra, pedagogisk, lätt att förstå och följa, säger Anna David.

Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet

Nytt från Upphandling24

  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Malin efter Olof
  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025