Söderköpings kommun tecknade i maj 2016 två bredbandsavtal med IP-Only. Det ena avtalet avser drift av kommunens nät under 20 års tid (med förlängningsmöjlighet i ytterligare fem år). Det andra avtalet rör samverkan kring utbyggnad av den lokala bredbandsinfrastrukturen för allmänheten.
Norrköpings Tidningar har i en rad artiklar uppmärksammat affären som för kommunens del är värd cirka 7,6 miljoner kronor. Nu bedömer Konkurrenskommissionen, en expertgrupp inom tankesmedjan Den Nya Välfärden, att det handlar om en otillåten direktupphandling.
Kritik riktas mot kommunstyrelsen som gav sin moderata vice ordförande Yvonne Persson i uppdrag att sluta avtal med IP-Only utan någon annonserad anbudsinfordran. Lennart Palm, ledamot i Konkurrenskommissionen, poängterar att kommuner noga måste säkerställa att lagen följs innan de binder upp sig i ett så här pass långvarigt avtal:
– Söderköping kommun har inte gjort detta och det finns därför anledning att rikta allvarlig kritik mot kommunen.
Han pekar på EU-bestämmelser som säger att myndigheterna inte favorisera ett visst företag, utan alla intresserade leverantörer ska ges möjlighet att lämna anbud.
– Den här sortens olagligt direktupphandlade avtal förekommer i flera kommuner.
Söderköpings kommun såg avtalen för outsourcing respektive samverkan som en odelbar enhet och som en tjänstekoncession. Det pekas på att tjänstekoncessioner enligt då gällande bestämmelser var undantagna från vanliga LOU.
För Norrköpings Tidningar uppger kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande Anders Bevemyr att internrevisionen initierat en granskning av outsourcing- och samverkansavtalen med IP-Only. I den tas hjälp av Pwc.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer