Skip to content
  • Prenumerera på Inköpsrådets nyhetsbrev
Inköpsrådet
  • Ämnen
    • EU-domstolen
    • Hyresundantaget
    • Kvalificering
    • Likabehandlingsprincipen
    • Processregler
    • Ramavtal
    • Sekretess
    • Upphandlingsskadeavgift
  • Karriär
    • Lediga jobb
    • Lönestatistik
    • Rekrytera smart med Inköpsrådet
  • Utbildning
  • Konferenser
  • Annonsera
    • Annonsera
    • Platsannonsera
  • Om oss
    • Kontakta oss
    • Integritetsspolicy

Att upphandla ABK-konsulter

ExpertkommentarInköpsrådets expert Jakob Waldersten tar upp ABK 09. ABK 09 är tänkt att användas vid konsultuppdrag inom arkitekt- och ingenjörsverksamhet. Men ABK bör bara användas för enskilda uppdrag med preciserad omfattning, skriver Jakob Waldersten.

| 2022-05-02
Jakob Waldersten är Inköpsrådets expert på entreprenadupphandlingar.

Vid upphandling av entreprenad- och fastighetsrelaterade konsulttjänster är det vanligt att ABK 09 anges som avtalsvillkor. Det är emellertid inte tillräckligt att endast hänvisa till ABK 09 utan en ändamålsenlig konsultupphandling förutsätter mer än så.

Jag tänkte i denna månads kommentar berätta om ABK 09, vad man bör tänka på kring upphandling och avtalsvillkor – samt problemet som helt enkelt inte går att lösa.

Likheter med AB 04 och ABT 06
ABK är systerverk till AB/ABT-avtalen och publicerades i sin första version ut 1966. Nuvarande ABK 09 är till innehåll och systematik uppbyggt på liknande sätt som AB 04 och ABT 06.

Det finns även en AMA AF Konsult 10 med tillhörande Råd och Anvisningar samt bilaga avseende (konsult)försäkringens minimiomfattning.

När bör ABK 09 användas?
ABK 09 är tänkt att användas vid konsultuppdrag inom arkitekt- och ingenjörsverksamhet avseende allt från idéstadium och utredningar till detaljprojektering, byggledning och besiktning.

ABK bör endast användas för enskilda uppdrag med preciserad omfattning. Vid bemanningsuppdrag eller liknande är det inte lämpligt att hänvisa till ABK eftersom omfattningen och ansvarsfördelningen är än mer diffus. ABK bör heller inte användas vid icke fastighetstekniska konsulttjänster såsom uppdrag inom upphandling, ekonomi eller HR.

Utvärdering vid konsultupphandling
ABK bygger traditionellt på tanken att konsultuppdrag är ett förtroendeuppdrag. Därför ska ”konsulten väljas och inte upphandlas i priskonkurrens” (se Boken om ABK, sidan 54). Detta går stick i stäv med upphandlingsrätten eftersom priset alltid ska ha betydelse oavsett utvärderingsgrund.

Lägst pris
Om uppdraget inte präglas av komplexitet, hög svårighetsgrad eller särskilda förutsättningar är lägst pris lämplig tilldelningsgrund. Anbudsgivarna kvalificerar sig fortfarande genom att visa att de förfogar över konsulter som uppfyller ställda minimikrav i form av utbildning, erfarenhet, särskilda behörigheter och liknande färdigheter relevanta för det specifika uppdraget.

Utvärdera mervärden
Om konsultens färdigheter kan skapa konkreta och mätbara mervärden bör dessa utvärderas.

Problemet är dock svårigheten att identifiera och formulera mervärden som de facto gör skillnad. Det är inte alltid befattning, utbildningsgrad, arbetslivserfarenhet som medför mervärde utan ibland är det mer abstrakta egenskaper som servicekänsla, ambition och kreativitet vilka är svåra att mäta.

Lika knepigt är det att prissätta mervärdena så att vägningen mellan kvalitet och pris ger önskad kostnadseffektivitet.

Problemet kan i viss mån lösas genom branschdialoger, rfi och liknande verktyg för att försöka förstå vad som faktiskt är avgörande för uppdragsresultatets kvalitet och kostnad. Annars kommer tilldelningskriterierna att utgöra ett trubbigt verktyg bestående av gissningar utan några reella, eller i vart fall dyra mervärden (jämför Kihlman).

Finns inte tiden för sådan utredning bör man överväga utvärdering på lägst pris.

Utvärdera priset
Timpris är vanligaste ersättningsformen men vid generiska uppdrag med kända förutsättningar kan à-pris eller fast arvode vara mer ändamålsenligt. Dessa ersättningsformer underlättar utvärdering av anbudspriset.

Vid utvärdering av timpriser bör man beakta om konsulten ska arbeta enskilt eller i grupp. Konsultgrupper består normalt av olika befattningar (jämför bland annat arkitekter) med varierande timpriser varför anbudstimpriserna bör utvärderas proportionellt. Utred genom liknande åtgärder som mervärden (se ovan) mycket tid varje befattning lägger ned på ett typuppdrag.

Utred även gängse priser i branschen som förberedelse inför kontroll av onormalt låga priser.

För att minska spekulation kan det finnas anledning att tillämpa prissättning av timmar inom olika intervall (jämför upplägget i HFD ref. 24).

Ramavtal
Konsultbranschen präglas av hög personalomsättning och konsulter som stundom behövs till större uppdrag. Därför kan ett ramavtals inlåsningseffekter göra att Dis i stället bör övervägas. Med Dis bibehålls konkurrensen och möjligheterna att få rätt matchning med tillgänglig konsult ökar. Dessutom kräver inte Dis att takvolym anges.

Uppdragsföreskrifterna
När det sedan kommer till upprättande av själva uppdragsföreskrifterna (AUC-koderna) i AF-delen följer nedan några tips som bör beaktas.

1. Vem avses?

I ABK används begreppet Konsult för både konsulten och bolaget som tillhandahåller konsulten. Undvik missförstånd genom att benämna den senare för Konsultbolag eller Uppdragstagaren under AF-delen (begreppet anges i AUA.5).

2. Preciserat i samråd eller i förfrågningsunderlag?

I ABK 09, 1 kap. skiljs det på uppdrag preciserade i samråd (1 §) och preciserade i förfrågningsunderlag (2 §). Samråd är vanligt inom privat sektor och bör väljas av offentliga beställare, i vart fall när uppdraget upphandlas med timpriser.

Ange alltid vilken av 1 och 2 §§ som tillämpas under AUC.1.

3. Utbyte av konsult

Enligt 3 kap. 3 §, 2 st. får ”väsentlig personal” inte bytas ut av konsulten utan beställarens medgivande. Trots detta är det inte ovanligt att konsulter byts ut. Det kan därför finnas anledning att i viss mån strama åt villkoret genom särreglering av fast bestämmelse under AUC.32 (och AUC.111).

4. Vite vid försening

Ibland är uppdragsresultatet tidskritiskt och då bör vite föreskrivas under AUC.45. Sådant förseningsvite regleras i 4 kap. 6-7 §§ och här bör man överväga att även särreglera preskriptionstiden i 7 §.

5. Ansvar och preskription

I 5 kap. 3 och 6 §§ finns två ansvarsbestämmelser som haft central roll i de flesta (dock få) rättsfall som rör ABK-tvister.

Enligt 3 § är uppgår ansvarstaket för skada till 120 prisbasbelopp (”pbb”). Samtidigt kan en vårdslös konsult orsaka betydligt större skador. Innebär uppdraget risk för dyra följdskador, exempelvis utsättning eller konstruktion, bör ett högre (men rimligt; förslagsvis 180 pbb) ansvarstak föreskrivas under UAC.53. Högre ansvarstak vara kostnadsdrivande och bör tillämpas restriktivt.

6 § reglerar reklamationsfrister om tre respektive nio månader. Tyvärr bommar många beställare dessa frister och går miste om ersättning. Fristerna bör därför öka med det dubbla under AUC.53 (och AUC.111).

6. Ersättning för resor

Resor utgör enligt 6 kap. 5 § en särskild ersättning utöver själva arvodet. Det är vanligt att offentliga beställare inte tillåter reseersättning vilket är ganska anmärkningsvärt om arbete utanför egna kontoret förutsätts. Överväg därför att i AUC.615 ersätta resor med åtminstone del av avtalat timpris – förslagsvis 75 %.

7. Ändring i 7 kap.

Jag har knappt läst (eller själv upprättat) en AF-del där immateriella rättigheter enligt 7 kap. inte särreglerats till konsultens nackdel. Det är en trist utveckling och man bör därför fundera över nödvändigheten i detta.

Notera att ABK 09 oförändrad ger rätt för både beställaren och den som äger eller brukar det färdiga objektet (byggnad, anläggning etc.) använda uppdragsresultatet för åtgärder på objektet utan att betala ersättning.

Uppföljning och reklamation
Även om konsulten gör ett bra arbete är det viktigt med kontinuerlig avstämning och uppföljning så att slutresultatet avseende tider, kostnad och kvalitet motsvarar förväntningarna.

Det är även viktigt att man som beställare vågar reklamera fel och skador. Även om det inte är klarlagt att exempelvis symptom på fel i entreprenad är konsultens ansvar bör en neutral reklamation skickas till denne omgående.

Jakob Waldersten
jakob@wkab.nu

Få din fråga om upphandling besvarad
Skickar

Läs mer: Expertkommentar

Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fler artiklar

Lediga jobb

Strategisk Entreprenad­upphandlare/­kategori­ledare till Stockholm Vatten och Avfall

  • Avtalscontroller till Sektionen för inköp och upphandling
  • Rekrytera rätt kompetens med Inköpsrådet

Jakob Waldersten

Jakob Waldersten är jurist och ger rådgivning, håller utbildningar och föreläser genom egna bolaget Walderstens juridiska. Han har tidigare varit bolagsjurist på byggbolag, upphandlingsansvarig på kommunalt fastighetsbolag samt jurist på entreprenadjuridisk advokatbyrå.
ANNONS FRÅN UPPHANDLING24

Lär dig LOU av en expert

En kursledare med ambitionen att förenkla upphandlarens vardag. Grundläggande LOU med nyheter och praxis. Mathias Sylvan guidar dig rätt i regelverket och djupdyker i valda delar.

Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
Advokatbyråns 15 förbättringsförslagAdvokatbyråns 15 förbättringsförslag
Oklara omständigheter för preklusionsreglerOklara omständigheter för preklusionsregler
Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 årUpphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli juristAnnika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
Allvarligt fel när vd begått brottAllvarligt fel när vd begått brott
Fel att förkasta anbud som onormalt lågtFel att förkasta anbud som onormalt lågt
Subjektiv objektivitetSubjektiv objektivitet

Nytt från Upphandling24

  • Uppsala får rätt mot ”fyra stora”
  • Slottner: Ökad konkurrens och minskat krångel
  • Malin efter Olof
  • Kontrolltjänst med förhinder
  • Riksdagsenighet om IPI
  • Utlovar enklare annonsering
  • Nya perspektiv från syd

Kommentarer från läsarna

Björn : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Jag saknar grundläggande information i fallet. Det verkar uppenbart att domstolen inte iaktog kontexten så jag anser är av avgörande…
Björn : Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
Den som följer diskussioner om onormalt låga priser måste slås av myndigheternas och rättsväsendets total oförmåga att tackla relativt enkla…
Frans : Oklara omständigheter för preklusionsregler
Intressant! "Skäl till varför en omständighet ska få åberopas utgör knappast i sig en omständighet till stöd för en talan…
Eva : Subjektiv objektivitet
Förbittrad som leverantör blir man, när det hänvisas till ospecifiecad "kvalitet" Hur skall man som leverantör veta vad som kan…
Nils Larsson : Subjektiv objektivitet
Jag håller med, det är inte bra när utvärderingar ser godtyckliga ut, oavsett om de är det eller inte. Bortsett…
Johan : Ok med förhandlat oannonserat förfarande
Lagstiftaren har gjort det väldigt krångligt för alla inblandade genom att skilja på anbud som är: 1. ogiltiga 2. olämpliga…
En annan Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
"Oaktat detta anser vi att den här typen av domar är betydelsefulla för övergripande diskussioner och debatt." Jag håller med!…
Håkan : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
2010? Skulle kunna tolkas som år 2010? Lite äldre än 3 år då..
David Sundgren : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Jag anser nog att "datum" betyder att en viss dag ska kunna identifieras. "Oktober 2020" är således inget datum. Det…
Björn : Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
Är det någon annan som undrar vem som bestämde att ett datum betyder "YYYYMMDD"? Jag anser att exempelvis "17 februari"…

Senaste inläggen

  • Ogiltigt, oacceptabelt, olämpligt – en orimlig (o)ordning?
  • Advokatbyråns 15 förbättringsförslag
  • Oklara omständigheter för preklusionsregler
  • Upphandlingsrättsliga föreningen firade 15 år
  • Annika är upphandlingsjuristen som inte ville bli jurist
  • Allvarligt fel när vd begått brott
  • Fel att förkasta anbud som onormalt lågt
  • Subjektiv objektivitet
  • Ok med förhandlat oannonserat förfarande
  • Leverantörer från tredjeland kan uteslutas
  • Hur bevisas yrkesmässig kapacitet?
  • Inte ok med koncernbolag i samma upphandling
  • Fel datum – skäl för ingripande och rättelse
  • Tilldelningsbeslut = slutbehandlat ärende
  • Tydligare gränser för hyresundantaget

Aktuella utbildningar

Delta på distans eller på plats i Stockholm. Valet är ditt.

  • Robusta IT-avtal | 28 april
  • Hållbar upphandling | 29 april
  • LOU på två dagar | 6-7 maj
  • Entreprenadupphandling och AMA AF | 8 maj
  • Säkerhetsskyddad upphandling | 14 maj
  • Kvalificerad IT-upphandlare – Steg 2 praktisk tillämpning | Hösten 2025
  • Praktisk avtalsrätt inom LOU och LUF | Hösten 2025
  • Anbudsutvärdering | Hösten 2025
  • Kvalificerad entreprenad­upphandlare | Hösten 2025
  • Leda upphandlingar effektivt | Hösten 2025
  • Få fart på er avtals­förvaltning | Hösten 2025
  • Kvalificerad IT-upphandlare | Hösten 2025
  • Ramavtal – fördjupningskurs | Hösten 2025