Som ett resultat av domen mot Atea i det offentliga Danmarks sannolikt största korruptionshärva bromsade Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) avropen från företagets ramavtal. Atea har dömts till motsvarande 18 miljoner kronor i böter samtidigt som flera före detta anställda fått fängelsestraff för att ha uppvaktat anställda vid bland annat Region Sjælland med resor, måltider och prylar.
Signe Lynggaard Madsen, vd för SKI, säger att mutor är skadligt för samhället och hon är nöjd med domstolens tydliga dom:
– Offentliga avtal ska gå självklart gå till de företag som levererar det bästa och billigaste.
Enligt den danska udbudsloven kan mutdömda företag uteslutas från offentliga affärer i fyra år. För att slippa det extra straffet har Atea genomfört en omfattande så kallad self cleaning-process.
Sedan i somras har Kammeradvokaten analyserat de åtgärder som vidtagits för att skärpa rutiner, kontroll och affärsetik. Tusentals sidor dokumentation har gåtts igenom. Åtgärderna har mätts mot brittiska UK Bribery Act som hör till de strängaste lagstiftningarna på området.
Svaret på frågan om det återigen går att göra affärer med IT-jättens danska bolag är ja.
– Kammeradvokatens analys av genomförda åtgärder samt det faktum att ingen av de dömda längre är anställda gör att vi kan återuppta affärerna med Atea, bekräftar Signe Lynggaard Madsen.
Bedömningen är att självreningsprocessen varit framgångsrik. Det betonas samtidigt att företaget inte bevisat sig pålitligt en gång för alla.
– Under de fyra kommande åren ska en bedömning göras av huruvida Atea är pålitligt varje gång som bolaget står inför möjligheten till ett avtal med offentliga aktörer, säger Signe Lynggaard Madsen som utlovar stöd från SKI och Moderniseringsstyrelsen i den processen.
Steinar Sønsteby, koncernchef för Atea, pustar ut:
– Nu ser vi framåt och kommer naturligtvis att fortsatt ha fokus på dessa frågor så att alla som samarbetar med Atea kan se oss som ett trovärdigt, öppet och sunt företag.
Kommentatorerna ansvarar för sina egna kommentarer